Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Агорафобия – или как някои хора не живеят, а гледат живота отстрани

07 юни 2023, 10:33 часа
Реклама

Агорафобията представлява страх от получаване на паник атака, в буквален превод от гръцки “агора” – площад и “фобия” – страх. Хората, които страдат от тази фобия всъщност имат страх от открити пространства или от тълпи, както и страх от невъзможността за “изход”.

Реклама

В основата на агорафобията стои целта на човек да избягва определени ситуации. Поведението на избягване се формира по следния начин:

• Първоначално паническият пристъп се появява изведнъж и без видима връзка с конкретната ситуация. В този момент човек започва да има интензивни телесни симптоми и усещане за катастрофална застрашеност за живота и летален край.

• След това се появява страх от повторно преживяване на вегетативния дискомфорт – изпотяване, сърцебиене, виене на свят, гадене и др.

Ето как да се преборите със СТРАХОВЕТЕ и тревожността (ВИДЕО)

• Страхът от повторение и катастрофално усещане карат човек да избягва ситуации, в които би се чувствал безпомощен и лишен от подкрепа при настъпване на нов панически пристъп.

Паниката е в началото на агорафобията, но повтарящите се паник атика са това, което може да доведе до създаване на ограничен начин на живот. Човек започна да избягва потенциално опасни за развиване на паник атаки места и ситуации. Обикновено се избягват местата, където се е получила първата паническа криза или е имало последващи такива.

Това всъщност е т.нар механизъм на свързване на страха с определени ситуации – тълпи хора, претъпкани превозни средства, асансьори, тесни пространства и др. Страхът при агорафобията е вторичен страх, зад който всъщност се крие първичния страх за живота или по-конкретно страха от смъртта. Нарастването на симптомите на агорафобия води до отдръпване от социалния живот и нужда от намеса на специалист.

Агорафобията съпровожда паник атаките и може да доведе до тяхното усложняване. При много тежки случаи на паническо разстройство, съчетано с агорафобия, хората се страхуват да излизат навън сами или да останат у дома сами. Така човек става напрегнат и се страхува за живота си навсякъде.

Какво е лечението при хора с агорафобия ?

Най-успешния начин за лечение е когнитивно-поведенческата психотерапия. Както при паник атаките, така и при агорафобията терапията се основава на разбирането, че те се формират по пътя на заучения рефлекс. Когато човек избягва определени места и ситуации той не си помага, напротив, по този начин се фиксира и поддържа заучената реакция на страх.

Затова специалистите използват както техники за преодоляване на мислите с катастрофално съдържание, които предизвикват тревожност, така и постепенно излагане на местата и ситуациите, които водят до страх. Целта е с течение на времето да се разруши заучената реакция и да се изгради нова по-адаптивна, като впоследствие се преодолее и самият страх.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес