Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

9 факта за рака на гърдата, които всяка жена трябва да знае

18 октомври 2024, 11:31 часа

Ракът на гърдата е една от най-честите форми на рак при жените. Благодарение на прегледите и леченията, процентът на преживяемост при ранно открит рак на гърдата в локализирана област е 99 процента. Октомври е месецът за борба с рака на гърдата и както при повечето неща в живота, знанието е сила. Тези десет факта за рака на гърдата могат да помогнат за спасяването на животи.

Още: Какви са причините за недостиг на въздух и кога трябва да потърсите помощ

Когато става въпрос за рак на гърдата, вие трябва да бъдете най-добрият си защитник. Това означава да се грижите за здравето си. Извършването на самостоятелни прегледи на гърдите всеки месец или насрочването на годишната ви мамография са важни стъпки за ранно откриване.

Предупредителните признаци за рак на гърдата не винаги са очевидни, но опознаването на тялото ви може да помогне. Потърсете бучки, промени в текстурата на кожата, секреция, чувствителност или подуване. В допълнение към грижата за себе си, познаването на вашите лични рискови фактори, като семейна анамнеза за рак на гърдата, е също толкова важно.

9 малко известни факта за рака на гърдата

Плътната гръдна тъкан може да означава, че се нуждаете от допълнителни изследвания

Плътната тъкан на гърдата може да затрудни лекарите да разчетат мамографията, което може да означава допълнително изследване като ултразвук.

Растителната храна може да намали риска

Здравословното хранене винаги е важно, но проучванията са доказали, че следването на растителна диета може да намали риска от развитие на рак на гърдата. Това включва пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци.

Консумацията на алкохол може да доведе до по-висок риск от рак на гърдата

Според Световната здравна организация консумацията на алкохол може значително да увеличи шансовете ви за развитие на рак на гърдата. Умереността е най-доброто.

Ракът на гърдата е често срещан

Според Националната фондация за борба с рака на гърдата една от осем жени ще бъде диагностицирана с рак на гърдата. Ракът на гърдата също е вторият най-често срещан рак при жените, като ракът на кожата е на първо място.

Повечето случаи на рак на гърдата са лечими

Благодарение на прегледите и лечението, повечето случаи на ранен стадий на рак на гърдата са лечими. Около 66 процента от случаите се откриват, когато ракът на гърдата е най-лесен за лечение. Когато се открие в най-ранните, локализирани стадии, процентът на оцеляване е 99 процента.

Опознаването на гърдите ви може да ви помогне да откриете промените

Извършването на прегледи на гърдите у дома всеки месец е добър начин да опознаете гърдите си. Колкото по-често проверявате, толкова по-лесно е да откриете промените.

Жените над 40 трябва да се прегледат

Според специалисти жените със среден риск от рак на гърдата трябва да си правят мамография на всеки две години, като се започне от 40.

Няма причина да се страхувате от мамография

Мамограмите не са приятни, но могат да ви спасят живота. Ако се притеснявате, опитайте да планирате две седмици след цикъла, когато гърдите ви са по-малко чувствителни. Намаляването на кофеина също може да помогне при чувствителността на гърдите.

Още: Здравословна диета при синдром на поликистозните яйчници

Редовната физическа активност е свързана с по-нисък риск от рак на гърдата

Умерените, редовни упражнения могат да помогнат за намаляване на риска от рак на гърдата. Но също така може да ви помогне да се възстановите, ако сте диагностицирани. Това е така, защото упражненията могат да помогнат за намаляване на възпалението в тялото.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес