Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8 заболявания, които увеличават риска от инсулт в пъти

26 юли 2023, 18:19 часа

Инсултът е третата водеща причина за смърт в световен мащаб. Пациентите, които могат да бъдат спасени, често стават инвалиди след съдовия инцидент. Ето защо е важно да се предприемат необходимите мерки за избягване на остри нарушения в кръвообращението.

Според руския невролог и кандидат на медицинските науки д-р Татяна Сергеева, за да се предпазите, е важно да разберете какво провокира това състояние. Включително и определени заболявания от хипертония до диабет.

Заболявания, които увеличават риска от инсулт

"Грешка е да се смята, че не можем да повлияем на рисковите фактори, защото в много отношения здравето зависи от начина на живот. За да предотвратите съдова катастрофа в бъдеще, трябва да следвате прости правила сега", казва лекарят.

Лекар: Този симптом се появява сутрин и издава инсулт след няколко дни

Много е важно да запомните причините, които провокират появата на това заболяване. Тютюнопушенето увеличава риска от него с 60 процента, а въздържането от вредния навик в продължение на 5 години намалява риска при пушачите до нивото на непушачите. Сериозен рисков фактор е и системната злоупотреба с алкохол.

инсулт

Приемането на орални контрацептиви с високи нива на естроген увеличава риска от тромбоза, която може да доведе до инсулт. Решението е да се използват контрацептиви с ниско ниво на естроген трябва да е само след консултация с гинеколог. Когато избирате метод на контрацепция, съобразете се с генетично предразположение към тромбофилия.

Неврологът Лариса Небога е съгласна с мнението на своя колега.

Медицинската статистика отдавна е установила рисковите фактори за съдовия инцидент, а според експерта това са:

  • артериална хипертония - увеличава риска с цели 5 пъти;
  • захарен диабет - увеличава вероятността 2-4 пъти;
  • предсърдно мъждене - свързва се с 3-5 пъти по-висок риск;
  • исхемична болест на сърцето - води до 2-4 пъти по-висока вероятност;
  • полицитемия - представлява излишък на червени кръвни клетки, тромбоцити и лимфоцити;
  • тромбоцитоза - увеличаване на броя на тромбоцитите;
  • наднормено тегло;
  • хиперлипидемия - това е прословутият висок холестерол;

Още: Лекар: Ако сте над 60 години, спрете да ядете тези храни - те водят до инсулт

Затова най-добрата превенция е избягване на рисковите фактори. При артериална хипертония, трябва да контролирате нивото на кръвното налягане и да приемате антихипертензивни лекарства ежедневно. Инсултите се случват, ако пациентът спре да приема лекарства - налягането се повишава прекалено много и съдовете не издържат на натиска.

Предсърдното мъждене е опасно за образуването на кръвни съсиреци. Поради неритмично свиване, кръвта застоява в предсърдията и се образуват тромби с различна форма. Чрез кръвния поток те запушват големите артерии на мозъка. Това може да се предотврати чрез редовен прием на антикоагуланти, предписани от Вашия лекар - лекарства, които предотвратяват образуването на кръвни съсиреци.

Исхемичната болест е пряко свързана с нарушенията на липидния метаболизъм. Ако холестеролът е висок, излишните липиди прилепват по стените на кръвоносните съдове, образувайки плаки и възпрепятствайки притока на кръв. 

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес