Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 нощни симптома, които издават опасни проблеми със сърцето

16 октомври 2024, 10:24 часа

Тялото винаги ни предупреждава за инфаркт, инсулт и други животозастрашаващи патологии, свързани със здравето на сърцето. Основното нещо е да разпознаете предупредителните знаци навреме. Например, някои симптоми могат да се появят само през нощта, според руския кардиолог д-р Олег Варфоломеев.

Болестите на сърцето и кръвоносните съдове са пагубни, както за тялото на възрастните хора, така и за тялото на младите хора. Често човек дори не осъзнава, че има проблеми; патологията се диагностицира случайно по време на преглед или когато състоянието вече е станало критично.

Тялото винаги предупреждава, когато настъпи „срив“ вътре. Например, постоянната умора може да означава сърдечна недостатъчност, намалената издръжливост може да означава стенокардия, а тежките отоци се появяват, когато сърцето не функционира правилно, казва лекарят.

Нощни симптоми, които издават проблеми със сърцето 

"Също така често се случва нищо да не притеснява човек през деня, но през нощта състоянието се влошава. Има няколко нощни симптома, които могат да показват сериозни сърдечни проблеми", споделя специалистът и изброява кои са те.

Учени: Тези съставки в шампоана вредят на сърцето

Апнея. Краткосрочното спиране на дишането по време на сън обикновено увеличава вероятността от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Но ако апнеята ви притеснява редовно, тогава трябва да се консултирате с лекар.Този симптом може да се появи поради хипертония, коронарна артериална болест или сърдечна недостатъчност.

Изпотяване. Друг симптом, който показва възможни проблеми със сърцето, е обилното изпотяване през нощта. Най-често жените страдат от този проблем, но бъркат потенето с менопаузата.

Често уриниране. Ако всичко е наред с тялото ви, тогава няма да се налага да ставате посред нощ, за да отидете до тоалетната, казва лекарят. В противен случай това може да означава диабет, проблеми с пикочно-половата система или сърдечна недостатъчност. Ето защо, ако не пиете много течности преди лягане, но посред нощ искате да отидете до тоалетна, тогава това е тревожен симптом.

Болка в гърдите. Един от основните симптоми на проблеми със сърдечно-съдовата система е болката в гърдите, която може да означава и инфаркт. Според експерти някои хора изпитват дискомфорт през нощта.Болката се усилва, когато човек легне или поеме дълбоко въздух.

Недостиг на въздух. Може да възникне както при физическа активност, така и в покой. Освен това задухът може да преобладава и през нощта: сънят става неспокоен, някои хора дори се събуждат, за да си поемат дъх.

Учестен пулс. Ако пулсът ви надвишава 100 удара в минута, тогава това е причина за безпокойство. Този симптом показва не само сърдечни проблеми, но и патологии на щитовидната жлеза, анемия или дефицит на магнезий.

Синдром на неспокойните крака. Постоянно желание да потрепвате краката си, изтръпване, парене, болка, болка - всичко това са тревожни признаци. Синдромът на неспокойните крака може да е признак на сериозни заболявания като диабет, проблеми с бъбреците, анемия и съдови нарушения.

"Сърдечни проблеми могат да се подозират и въз основа на много необичайни симптоми. Следователно загубата на съзнание може да бъде признак както на сърдечно, така и на неврологично заболяване. Сърцебиенето се ускорява, човек внезапно припада - всичко това е добра причина да се свържете с кардиолог възможно най-скоро", казва още специалистът.

Лекар: Това е най-полезната ядка за сърцето и кръвоносните съдове, яжте я всеки ден

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес