Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 изненадващи ползи за здравето от крушите

19 юни 2024, 05:45 часа
Реклама

Въпреки че са лесно достъпни, крушите не са най-популярният плод сред хората. В някои проучвания крушите едва влизат в топ 40 на плодовете. Трябва да се признае, че те имат много мек вкус и подобно на авокадото могат да се превърнат от твърди в кашави доста бързо. Все пак има причина хубавите круши да са желан продукт: те представляват просперитет, а когато са правилно подбрани, са маслено гладки, сладки и сочни.

Още: Не вярвате, но е истина: Две прости причини, поради които сме по-здрави през лятото

Крушите са богати и на полезни хранителни вещества, казва Джули Пейс, регистриран диетолог. "Те са отличен източник на фибри, антиоксиданти, минерали и полезни растителни съединения", обяснява Пейс, като добавя, че тези хранителни вещества в крушите допринасят за ползи за здравето като намален риск от някои заболявания. Крушите са особено полезни за здравето на червата и сърцето.

Ако досега крушата не ви е впечатлила, може би нейното съдържание на хранителни вещества и потенциални ползи за здравето ще ви убедят да я опитате още веднъж.

Хранителни стойности на крушата

Плодовете и зеленчуците са едни от най-мощните източници на витамини и минерали, така че не е изненада, че крушите съдържат дълъг списък от хранителни вещества.

Една средно голяма круша осигурява повече от дузина основни хранителни вещества, най-вече следните:

  • Калории: 112
  • Мазнини: 0,3 грама
  • Протеини: 0,7 г
  • Въглехидрати: 27 г
  • Фибри: 5,5 г
  • Общо захари: 17,2 г
  • Витамин С: 7,8 милиграма
  • Мед: 0,14 милиграма
  • Калий: 179 милиграма
  • Витамин К: 6,7 микрограма
  • Крушите не съдържат никакви добавени захари и са с естествено ниско съдържание на натрий и без наситени мазнини, казва Хана Джоунс, регистриран диетолог в Оклахома Сити. Този набор от хранителни вещества прави крушите печеливш избор на храна за намаляване на риска от хронични заболявания и за здравословно храносмилане, казва Джоунс.

    Хранителните вещества в крушите изглеждат добре на хартия, но как се отразяват на здравето ви?

    Ето кои са ползите за здравето от крушите, които професионалистите изтъкват.

    Здравни ползи от крушите

    Крушите са богати на фибри

    Това, което липсва на крушите като популярност, те компенсират с фибри. Приемането на много фибри е от решаващо значение за здравословното храносмилане, но това е хранително вещество, което липсва на много хора.

    С 5,5 грама фибри на порция, една средна круша осигурява около 20 процента от дневната стойност (ДС) за фибри, казва Джоунс.

    И така, защо изобщо се нуждаете от фибри? Основното хранително вещество се свързва с много ползи за здравето, като например здравето на сърцето, но е известно най-вече с това, че поддържа здравето на червата. "Крушите осигуряват и двата вида фибри - разтворими и неразтворими", казва Джоунс. "Те могат да спомогнат за здравето на червата, като омекотяват или насищат изпражненията и ги правят по-лесни за изхождане."

    Подпомагат здравето на сърцето

    Гореспоменатите фибри в крушите не са само за раздвижване на червата - те са и изненадващ елемент от здравословната диета за сърцето. Според едно проучване от 2022 г. колкото повече фибри консумирате, толкова по-малък може да бъде рискът от сърдечносъдови проблеми като инфаркт и инсулт. Съществуват и множество изследвания, които показват, че диетата с високо съдържание на фибри може да предпазва от сърдечносъдови заболявания.

    Наред с фибрите, крушите са богати на антиоксиданти. "Антиоксидантите в крушите, като процианидини и кверцетин, предлагат забележителни ползи за сърцето", обяснява Пейс. "Те могат да подобрят кръвните маркери, свързани със здравето на сърцето." Ако разгледаме по-подробно кверцетина, флавоноид, който се съдържа в кожата на крушата, е доказано, че той значително намалява общия и LDL холестерола. Когато лошият холестерол се понижава, намалява и рискът от сърдечни заболявания.

    Крушите биха могли да намалят риска от диабет тип 2

    Съществуват много причини, поради които крушите са полезни за контрола на кръвната захар. Те са богати на фибри, имат нисък гликемичен индекс и високо съдържание на антиоксидант, наречен антоцианин, като всички те могат да предотвратят рязкото повишаване на кръвната захар и да намалят риска от диабет тип 2.

    Освен че поддържат здравето на червата и сърцето, доказано е, че диетичните фибри помагат за регулиране на нивата на кръвната захар при хората с диабет. Как действа? "Диетичните фибри помагат за регулирането на кръвната захар, като забавят скоростта, с която организмът усвоява въглехидратите и захарта", обяснява Джоунс.

    Освен това консумацията на повече круши може да допринесе за намаляване на риска от диабет тип 2."Яденето на пет или повече седмични порции плодове, богати на антоцианини, особено червени круши, може да бъде вкусен начин да се намали рискът от диабет тип 2 с до 23%", обяснява Пейс, като посочва проучване от 2012 г. "Те също така подобряват гликемичния контрол."

    Крушите са богат източник на антиоксиданти

    И двамата регистрирани диетолози, подчертават впечатляващото съдържание на антиоксиданти в крушите. Те съдържат антиоксиданти като витамин С, витамин К, кверцетин, антоцианин и други. Освен това фибрите в крушите действат като антиоксидант - казва Джоунс. Заедно голямото количество антиоксиданти в крушите - и в останалата част от диетата ви - може да помогне за намаляване на риска от много заболявания, добавя тя. Има изследвания, които потвърждават това - в преглед от 2019 г. се стига до заключението, че диетата с високо съдържание на богати на антиоксиданти растителни храни, включително круши, може да намали риска от хронични заболявания и смъртност вследствие на различни причини.

    Крушите имат противовъзпалителни свойства

    Възпаленията се ползват с лоша слава, но всъщност това е начинът на тялото ви да ви защити. Възпалението е естествен отговор на организма на това, което той смята за заплаха, но когато няма активна заплаха, то може да се натрупа и да доведе до хронично възпаление - което не е добре.

    За щастие диетата е един от начините, по които можете да намалите възпалението. Противовъзпалителните свойства на крушите се дължат главно на високото им съдържание на антиоксиданти, според Кливландската клиника. По-конкретно флавоноидите в крушите имат противовъзпалителни свойства, казва Джоунс. Тези флавоноиди успокояват възпалението, което от своя страна намалява риска от възпалителни заболявания като диабет тип 2 и сърдечни заболявания.

    Крушите поддържат здравословен чревен микробиом

    Още: Чай от картофени обелки: За подобряване на кръвообращението и лечение на камъни в бъбреците

    Вашият чревен микробиом е чудесно място, което, да, влияе върху здравето на храносмилателната система, но също така допринася за имунното здраве и други телесни функции. Той е пълен с бактерии, но не се притеснявайте - вашият чревен микробиом е дом и на "добри" бактерии. Те се наричат пробиотици и се хранят с пребиотици, които могат да бъдат открити в крушите, казва Пейс. "Пребиотиците в крушите насърчават здравословния чревен микробиом, който е жизненоважен за храносмилането и цялостното здраве", обяснява тя. Доказано е, че пребиотичните фибри в крушите стимулират тези "добри" бактерии, като допринасят за здравословна чревна микробиота.

    Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

    Цвета Господинова
    Цвета Господинова Отговорен редактор
    Новините днес