Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 златни правила за здрав черен дроб – ето какво трябва да ядете

05 февруари 2021, 13:00 часа

Добре знаете, че черният дроб е един от най-важните органи за човешкия организъм. Затова и трябва да се грижим подобаващо добре за него, така че в нито един момент да не спре да функционира правилно.

Ето и 5 златни правила, които да поддържат човешкия орган в перфектно състояние:

1. Много е важно да обърнем внимание на храната, която приемаме.

Тук важи правилото 80:20. 80% в менюто трябва да присъстват сурови плодове, зеленчуци, ядки, фибри и всякакви други полезни храни. Едва 20% могат да са изкусителите, като шоколад, бонбони, захарни изделия и преработени продукти.

Петна по кожата издават проблеми с черния дроб

2. Опознайте сигналите на глада, ако искате да се чувствате напълно здрави.

Обикновено човек яде повече от необходимото. Забравяме обаче, че по този начин сме склонни да навредим на черния дроб или да повишим кръвната захар.

Яжте единствено тогава, когато сте гладни, но не преяждайте. Дайте си време, в което храната да бъде храносмилана, така че да не усещате тежест. Опитайте да разпознавате сигналите на глада. Когато сте гневни, раздразнени, уморени или отегчени, не прибягвайте към шоколад или чипс – похапнете плод или се захванете с нещо друго.

12 храни, които са ОТРОВА за черния дроб

3. Пийте по 1,5 – 2 литра вода всеки ден!

Задължително трябва да приемате много течности, ако искате черният ви дроб да функционира по възможно най-правилния начин. Когато времето е горещо, можете да увеличите количеството вода. Това важи и за спортистите.

4. Яжте полезни мазнини!

Всеобща заблуда е, че мазнините, които приемаме, независимо дали са полезни или не, ще развалят диетата ни и ще качим излишни килограми. Не си даваме сметка обаче, че тялото ни се нуждае от тях, за да се чувстваме енергични и здрави.

В противен случай е много вероятно да страдаме от депресия, умора, зачервена кожа, загуба на памет и други. Полезни са полиненаситените (Омега 3 и Омега 6 мастни киселини) и мононенаситените мазнини.

5. Не позволявайте на токсините да окупират вашия организъм!

Много от храните, които сме свикнали да консумираме, са претъпкани с изкуствени консерванти, оцветители и аромати. Те успяват да затруднят работата на черния дроб, без да си даваме сметка за това.

Производителите ги използват, за да увеличат трайността на хранителните продукти, както и да постигнат по-атрактивния им вид.

Затова яжте колкото се може по-малки количества пакетирани храни. Вместо това можете да се възнаградите с пресни плодове и домашно приготвени ястия!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес