Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 органа, които са най-силно засегнати от диабета

18 октомври 2024, 11:39 часа

Захарният диабет е едно от често срещаните метаболитни нарушения, което се среща при хора от всички възрасти. Цялото тяло страда при наличието на заболяването, но тези пет органа са особено засегнати.

Доктор Филева посочва 5 органа, които страдат най-много от това заболяване - сърцето, бъбреците, очите, крайниците, кожата.

Захарният диабет, ако е неправилно контролиран, засяга различни органи и тъкани. Излишната глюкоза в кръвта уврежда нервните влакна, кръвоносните съдове, сърцето, бъбреците и много други органи и системи. Експертът Александра Филева споделя кои органи страдат най-много от диабета и какво да правим, за да минимизираме вредата.

Органите, които са най-силно засегнати от диабета 

На първо място, диабетът уврежда кръвоносните съдове, което увеличава риска от развитие на коронарна болест на сърцето, инфаркт и инсулт.

Лекар: Тези храни трябва да бъдат на трапезата на всеки диабетик 

„Излишната глюкоза в кръвта разрушава кръвоносните съдове и ускорява процеса на атеросклероза, тоест удебеляване на стените на кръвоносните съдове поради образуването на холестеролни плаки върху тях, които възпрепятстват кръвния поток. За да се избегне това, е важно пациентите с диабет да поддържат нивата на кръвната захар в нормални граници. Също така трябва редовно да измервате кръвното си налягане и нивата на холестерола. За да намалите риска от атеросклероза, трябва да включите в диетата си храни, богати на фибри, здравословни мазнини и антиоксиданти (зеленолистни зеленчуци, растителни масла, ядки, горски плодове), както и да поддържате физическа активност, да се откажете от алкохола и пушенето", казва лекарят. 

Едно от най-сериозните усложнения на диабета е диабетната нефропатия, която може да доведе до бъбречна недостатъчност.

„Постоянно високите нива на захар увреждат системата за филтриране на бъбреците, което ги кара да не премахват ефективно токсините от тялото. За да се избегнат проблеми с бъбреците, е важно редовно да се проверява тяхната функция с помощта на изследвания на урина и кръв, да се следят нивата на захарта и кръвното налягане, тъй като хипертонията увеличава натоварването на бъбреците. Важно е също така да приемаме по-малко сол и да внимаваме за протеиновото съдържание на храната, за да не натоварваме бъбреците”, обяснява д-р Александра Филева. 

Излишната кръвна захар уврежда малките кръвоносни съдове в ретината и може да доведе до лошо зрение и дори до слепота.

„За да предпазите очите си, е важно да се подлагате на редовни очни прегледи, за да се гарантира ранното откриване на негативни промени. Освен това трябва да използвате слънчеви очила, за да се предпазите от ултравиолетовото лъчение и да включите в диетата си храни, богати на витамини А, С и Е, които имат благоприятен ефект върху очите“, казва лекарят. 

Друго често срещано усложнение на диабета е диабетната невропатия. Излишната глюкоза в кръвта уврежда нервните окончания, което може да доведе до загуба на усещане, болка, изтръпване или изтръпване на крайниците, особено на краката.

„Основата за предотвратяване на невропатия е контролирането на нивата на кръвната захар. Също така е важно периодично да преглеждате краката и стъпалата си. Ако кожата промени цвета си, се появят пукнатини, рани или язви, които не заздравяват в продължение на няколко седмици, определено трябва да се консултирате с лекар. Освен това трябва да поддържате физическа активност, защото тя подобрява кръвообращението, както и да включите в менюто си храни, богати на витамини от група В”, обяснява д-р Александра Филева. 

"При диабет кожата става по-уязвима към инфекции и увреждания. За да избегнете сухота, трябва редовно да овлажнявате кожата си с кремове, особено на краката, лактите и коленете. Препоръчително е да се консултирате с дерматолог, преди да закупите крем - той ще ви каже какви компоненти трябва да бъдат в състава", добавя лекарят.

Как ушите издават диабет?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес