Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 основни причини за "възпаление", за които не се говори достатъчно

12 септември 2024, 09:59 часа

Представете си това: Храните се добре и спортувате редовно, но все още не се чувствате на 100% здрави. Може би се чувствате подути след добре балансирано хранене или не можете да постигнете целите си за упражнения, въпреки че се придържате към последователен график.

Още: 5 причини, поради които трябва да ядете повече черно грозде

Ако това звучи като познат сценарий, може да имате някакво емоционално възпаление. Както експертът по медицина Уил Коул казва: „вашето безпокойство, срам и травма могат да причинят точно толкова възпаление, колкото и диета, пълна с ултра-преработени храни“.

По-долу открийте някои често срещани (но скрити) причини за възпаление, които Коул вижда през цялото време при своите пациенти. Ако напоследък смятате, че сте достигнали платото за уелнес, неговите практични съвети по-долу трябва да ви помогнат да преминете финалната линия:

Неразрешена травма

Според Коул не можете да очаквате да продължите напред със здравето си, ако имате неразрешена травма, съхранена в тялото. Това е невероятно често срещан сценарий: някои оценки показват, че 70% от възрастните са преживели някакъв вид травматично събитие поне веднъж в живота си, но толкова много от нас замитат тези преживявания под килима.

„Те знаят, че не е било добре, но не осъзнават какво е причинило на митохондриите им. Не осъзнават какво е направило на нервната им система и нивата на възпаление“, казва Коул. „Хората просто ще се затворят и ще кажат: „Е, познавам хора, които са минали през по-лошо от мен.“

Нека бъдем ясни: не всички травми идват от катастрофални събития. Всъщност за някои може да е деликатно. И ако оставите тези емоции да се натрупват в тялото ви, те наистина могат да повлияят на физическото ви здраве с течение на времето. Разбира се, лечението на вашата травма изисква усърдна работа.

Хроничен стрес

Когато тялото ви е постоянно в режим на битка или бягство, е невъзможно наистина да постигнете здравословните си цели. „Нашето тяло е клетъчна библиотека и нашите мисли, думи и преживявания ще бъдат книгите, които изпълват тези клетки“, казва Коул. Така че, когато емоционално страдате, тялото ви усеща ефектите, концепция, която Коул нарича възпаление на срама.

„Има много срам около хроничния стрес в настоящия живот на хората днес“, отбелязва той. „Може би не са в състояние да присъстват със семейството си, защото са стресирани, раздразнителни са и се заяждат с партньора си или не ядат храни, които им отвръщат на любовта, защото тичат в движение.“ И този срам може да повлияе на способността ви да останете здрави, добавя Коул.

Да, управлението на стреса не е еднократно начинание, но направете всичко възможно, за да успокоите ежедневния стрес в живота си.

Безпокойство за вашето здраве

Вижте, демократизирането на инструментите за здраве и уелнес е много добро нещо. Но с толкова много информация на една ръка разстояние е лесно да станем тревожни и претоварени относно здравето си.

„Виждам, че това се проявява в живота на пациентите през цялото време, страхът и безпокойството около здравето“, казва Коул. Изследванията дори са документирали това, което е известно като „ноцебо ефект“, когато обмислянето на отрицателен резултат може действително да доведе до този резултат – нещо като самоизпълняващо се пророчество.

Накратко: всъщност можете да се разболеете. „Това е силата на нашите емоции върху нашето физическо здраве“, казва Коул. Доста по-лесно е да се каже, отколкото да се направи, но се опитайте да не се фиксирате твърде много върху различни здравни „резултати“ и числа – лесно е да изпаднете в дупка.

Вашите социални мрежи

„Не става дума само за храни, които не ви отвръщат с любов; става въпрос и за акаунти в социалните медии, които не харесват вашето психично здраве“, казва Коул. Да, социалното възпаление е много реално. „Това, на което се излагаме, също може да повлияе на нервната ни система и нивата на възпаление, а следователно и на ендокринната ни система или хормоналната ни система“, добавя той.

Изследванията дори показват, че участниците, които използват социалните медии прекомерно, имат по-високи нива на С-реактивен протеин, което показва хронично възпаление. Това не означава, че не можете да превъртате социалните медии: „Хората трябва да проверяват хората, които следват“, казва Коул.

Опитайте се да редактирате акаунтите, които следвате, и запазете само тези, които ви карат да се чувствате добре. По този начин „надявам се, че алгоритъмът може да спре да ви предлага неща, които наистина не са в съответствие с вашето здраве“, добавя Коул.

Още: Витамините и минералите, от които определено се нуждаете през есента

Не можете да очаквате да постигнете целите си в областта на здравето и храненето, ако не обърнете внимание на емоционалното си здраве – точка. Ако смятате, че сте здравословен човек, но все още не се чувствате на 100% добре, може да искате да обърнете внимание на по-подлите виновници по-горе. „Тялото е невероятно издръжливо“, казва Коул. „Ако просто се облегнете на тези практики, тялото ще свърши голяма част от работата вместо вас.“

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес