Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 храни, които са най-добри за пречистване на черния дроб

18 април 2023, 17:01 часа
Реклама

Черният дроб изпълнява жизненоважни функции в човешкото тяло. Всеки ден човек неизбежно консумира огромно количество токсини с храната и въздуха и от това най-много страда черният дроб. За пречистването му трябва да се консумират определени храни.

Цвекло

Обогатява с ценни витамини и минерали, насърчава бързото обновяване на клетките и подобрява работата на жлезата, нормализира състоянието на стомашно-чревния тракт.

Редовната консумация на зеленчука повишава борбата на черния дроб със свободните радикали, повишава антиоксидантния ефект. Това предотвратява преждевременното стареене на клетките на организма. Добрият поток на жлъчката облекчава дискомфорта в корема, патогенната флора и помага в борбата с паразитите.

Лекар: Този необичаен нощен симптом издава болен черен дроб

Излишното тегло се губи благодарение на подобрения метаболизъм.

Полезните вещества на цвеклото укрепват стените на кръвоносните съдове, намаляват плътността на вените и повишават тяхната еластичност.

Чесън

Той стимулира естественото производство на глутатион. Чесънът е антиоксидант, който предпазва от окислителни процеси, възникващи поради въздействието на свободните радикали. В резултат на това органът укрепва, възстановява се правилното функциониране и се повишава устойчивостта към заболявания и възпаления.

Препоръчително е чесънът да се консумира суров, да се добавя към салати, готови ястия. Противопоказан е при остри прояви на заболявания на стомаха и дванадесетопръстника.

Тези симптоми издават, че черният дроб е на ръба на цироза

Кориандър

Подправките най-ефективно обновяват кръвта и в резултат на това пречистват тялото от тежки метали като живак и алуминий.

Кориандърът нормализира холестерола, подобрява усвояването на мастни киселини от чернодробните клетки. Препоръчително е да се добавя пресен към салати и смутита.

Куркума

Действа противовъзпалително, бори се с развитието на заболявания, забавя натрупването на мазнини. Намалява риска от фиброза, цироза. Пречиства кръвта, ефикасна е в борбата с инфекциите.

Лекар: Този сутрешен симптом издава болен черен дроб

Куркумата се използва в комбинация с черен пипер при приготвянето на мазни храни, като ястия със свинско месо. Или можете да я използвате за приготвянето на топла напитка с мляко.

Ако постепенно коригирате начина си на хранене и го обогатите със здравословни ястия, функцията на целия организъм ще се подобри, наднорменото тегло ще изчезне, тонусът на кожата ще се върне, а състоянието на косата и ноктите ще се подобри.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес