Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо НЕ трябва да засаждате хортензия до къщата си

09 април 2024, 09:40 часа
Реклама

Хортензията е невероятно красиво растение, което може да украси всяка градина. Въпреки това, трябва да запомните някои точки, ако планирате да я засадите близо до къщата.

Много хора засаждат хортензия, защото когато цъфти, тя превръща градината в истинско райско кътче, изпълнено с аромати и ярки цветове. Това цвете има различни символични значения в зависимост от културата и традициите.

Какво символизира това красиво цвете?

В японската култура хортензията символизира любов, благодарност, смирение и красиви чувства, а в американската култура символизира благополучие и просперитет. В Европа се смята, че тя е символ на вечна любов и уважение, както и въплъщение на женственост, нежност и изтънченост.

Отглеждане на хортензия на открито - за какво да внимаваме

Цветът на хортензията също има символични значения:

  • белите хортензии означават чистота и невинност,
  • розово - любов и нежност,
  • синьо - мистично знание и дълбока мъдрост. 

Някои японски семейства не засаждат хортензия близо до къщата, защото вярват, че тя е свързана със смъртта и е траурно растение. Дъждовният сезон в Япония съвпада с пика на цъфтежа на това цвете. Някога, когато медицината не е била толкова развита, много хора са умирали именно през този период. Но в 21 век повечето японци са убедени, че дъждовете не влияят на продължителността на живота, така че това вярване няма смисъл.

Колко опасна е хортензията за хората?

Въпреки красотата си, хортензията е доста коварна. По-специално, някои видове от това растение са отровни. Например, голямо количество цианид се намира в хортензия (Hydrangea macrophylla).

Като цяло хортензията се счита за умерено токсично растение. Ако ядете това цвете, има риск от хранително отравяне. Всички части на хортензия съдържат много силиций, който може да раздразни кожата и лигавиците.

Хортензията съдържа и лектин, който в големи количества може да причини гадене, повръщане, диария и други стомашно-чревни симптоми. Ако случайно погълнете част от хортензия, незабавно потърсете медицинска помощ.

Ако все пак искате да засадите това цвете, трябва да се вземат предвид няколко фактора. Първото нещо е наличието на слънчева светлина, защото хортензията обича много слънце. Ако я засадите на сянка, растението може не само да расте бавно, но и да спре да цъфти напълно. Освен това хортензията обича кисела почва и се нуждае от много пространство.

Хортензията ще цъфти по-пищно от всякога, ако я полеете с това

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес