Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засадете тези цветя през есента, така че да ви радват през пролетта

07 август 2024, 12:20 часа

Есента е не само време за прибиране на реколтата, но и доста натоварено време за подготовка за пролетния цъфтеж на вашата градина или лятна вила.

Защо си трябва да засадите цветя през есента?

Има няколко предимства, ето ги:

Каляване: Есенните цветя имат време да пуснат корени, да укрепнат и да се адаптират към почвата преди настъпването на зимата.

Ранен цъфтеж: Такива растения започват да цъфтят и ни радват по-рано от тези, които са били засадени през пролетта.

По-малко болести и вредители: През есента активността на вредителите намалява, намалявайки риска от увреждане на младите растения. И така, какво ще засадим през есента?

Това са цветята, които трябва да засадите през есента

Лалета

Това са едни от най-популярните пролетни цветя. Те са чудесни за есенно засаждане, тъй като изискват период на студ, за да покълнат. Изберете здрави луковици от местни сортове и ги засадете на дълбочина около 10-15 см. Засадете лалетата на слънчеви места с добре дренирана почва.

Нарциси

Това е друг изключително популярен избор за есенно засаждане. Те понасят добре зимните студове и радват с ярки цветя в началото на пролетта. По-добре е да купувате луковици на нарциси от местни цветари, засадете ги на дълбочина 15-20 см. Тези цветя предпочитат полусенчести места и рохкава почва.

Минзухари

Това са първите пролетни цветя с деликатни нюанси, които се появяват веднага след топенето на снега. Те са чудесни за създаване на красиви цветни лехи. Засадете луковиците на минзухара на дълбочина 5-8 см, като се опитайте да не ги поливате с много вода. Изберете места с добър дренаж, за да избегнете загниването на луковиците.

Градинар: Това са цветята, които се садят през есента

Зюмбюли

Те привличат вниманието с ярките си и уханни цветя. Те са чудесни за есенно засаждане и изискват минимални грижи. Засадете луковиците на зюмбюла на дълбочина около 10 см. Тези цветя предпочитат слънчеви места и плодородна почва.

Ириси

Многогодишни растения, които цъфтят в началото на пролетта. Те имат много разновидности с различни цветове. Засадете коренищата на ирисите на равни интервали на дълбочина 5-7 см. Тези цветя предпочитат слънчеви места и почва с добър дренаж, погрижете се предварително.

Полезни съвети и тайни:

·       Не забравяйте да подготвите почвата преди засаждане. Нанесете компост или хумус, за да подобрите плодородието и структурата му. Също така се препоръчва да добавите малко пясък за подобряване на дренажа;

·       След засаждането не забравяйте да мулчирате почвата около растенията със слой органичен материал (слама, дървени стърготини, торф). Това ще помогне да се предпазят луковиците и коренищата от внезапни температурни промени;

·       След като засадите луковиците в земята, полейте добре растенията, така че да имат време да пуснат корени, преди да настъпи слана. В бъдеще следете влажността на почвата, особено през сухи есенни периоди;

·       Важно: поставете цветята на места, където ще получат достатъчно светлина и топлина през пролетта. Избягвайте места със застояла вода, тъй като това може да доведе до загниване на луковиците;

·       Уверете се, че растенията получават достатъчно почивка през зимата. Това е необходимо за нормалното им развитие и цъфтеж през пролетта

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес