Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Всеки градинар трябва да знае как се използва този тор

02 април 2024, 10:00 часа
Реклама

Това е един от най-популярните торове, прилагани в градинарството. За разлика от повечето сложни торове, суперфосфатът съдържа малко азот, което означава, че не стимулира растежа на зелената маса. Както всички фосфорни торове, той трябва да се внесе в почвата (препоръчително е да се нормализират киселите почви един месец преди прилагането на суперфосфат, като се използва вар, креда, доломитово брашно или пепел).

Най-важният тор в градинарството

Някои градинари предпочитат да приготвят екстракт от суперфосфат, но това може да бъде трудно, тъй като някои елементи на тора са слабо разтворими във вода.

Не е препоръчително да прилагате суперфосфат върху почвата едновременно с урея, вар, доломитово брашно и амониев нитрат. След като приложите тези торове, можете да торите растенията със суперфосфат не по-рано от седмица по-късно.

Всички изхвърляме това, но то е най-добрият тор за почвата

Съдържанието на фосфор варира от 20 до 50%. По правило този елемент се включва в тора под формата на свободна фосфорна киселина или монокалциев фосфат. Суперфосфатът може също да съдържа елементи като азот, сяра, бор, молибден и калциев сулфат (гипс).

Суперфосфатът се предлага в различни форми, всяка от които има свои собствени характеристики и предимства.

Простият суперфосфат или монофосфат е сив прах, съдържащ до 20% фосфор, както и азот, сяра и калциев сулфат под формата на гипс. За да се предотврати слепването на обикновен суперфосфат по време на съхранение, влажността на въздуха в помещението не трябва да надвишава 50%.

В днешно време има по-ефективни и подобрени форми на торове, но простият суперфосфат все още е популярен главно поради ниската си цена.

Двойният суперфосфат съдържа до 50% фосфор, както и около 6% сяра и 2% азот. Този тор може да се използва върху различни видове почви. Двойният суперфосфат се прилага през есента и пролетта предварително - преди засаждането, като се фокусира върху метеорологичните условия, така че полезните елементи да имат време да се разтворят в почвата. Торът намалява периода на узряване на плодовете, насърчава натрупването на протеин от растенията и мазнини от маслодайните семена.

Гранулираният суперфосфат съдържа до 50% фосфор, както и около 30% калциев сулфат и е особено популярен за торене на растенията от семейство Кръстоцветни. Градинарите и зеленчуковите производители ценят тора за лесното му съхранение (гранулите не се утаяват) и приложение. В същото време гранулираният суперфосфат е с по-слаб ефект на фиксация в почвата.

Амонячният суперфосфат съдържа 32% фосфор, както и азот, калций и калиев сулфат. Поради наличието на сяра, този вид суперфосфат е особено ценен при отглеждане на кръстоцветни и маслодайни култури. Ефективността на комбинирания тор е особено висока. Но има още едно несъмнено предимство: амоничният суперфосфат не окислява почвата поради наличието на амоняк в състава му, който неутрализира химическата реакция.

Как е правилно да се приготвя тор с мая

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес