Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това е най-сигурният начин да се отървете от листните въшки

16 юни 2024, 14:16 часа
Реклама

Цветя, плодове, декоративни или стайни растения - нито едно от тях не е защитено от атаки на листни въшки. За борба с вредителя се използват инсектициди. Но много градинари избягват употребата им, тъй като не искат да се лишат от консумацията на плодове след третирането им от вредителя и затова предпочитат народните средства.

Как се приготвя най-ефективният разтвор срещу листни въшки?

Като основа за приготвяне на продукт, който може да се бори с листни въшки, много градинари използват сапун за пране. Сапуненият разтвор създава филм върху листата и поради липса на въздух паразитите умират.

Как да се справим с листните въшки - трикове на опитните градинари

За целта е по-добре да вземете сапун за пране с висок процент съдържание на мазнини - настържете го и го разбъркайте в 10 литра вода. За да направите разтвора по-ефективен, добавете към него растително масло. Изсипете 250 милилитра масло в 10 литра вода с разреден сапун, разбъркайте съставките и третирайте заразените растения с получения състав.

Други средства за борба с литсните въшки

Отрежете краищата на растенията, покрити с листни въшки - това е механичен начин за борба с паразита, който е изключително ефективен. Той позволява драстично да намалите популацията на листни въшки за кратко време. Вредителят се „натрупва“ точно по върховете на клоните. Следователно по-голямата част от насекомите могат да бъдат отстранени заедно с върховете на растенията.

Важен момент - в никакъв случай не хвърляйте отрязани клонки на земята. Те трябва да бъдат събрани в кофа или друг контейнер и изхвърлени извън градината, а най-добре да ги изгорете. В никакъв случа не ги оставяйте в градината си.

Напръскайте с инфузия на пепе - това е един от най-сигурните народни средства за борба с листните въшки. Дава добри резултати и е абсолютно безвреден. Приблизително 200 гр пепел трябва да се изсипят в 5 литра вряща вода. След това оставете за 24 часа.

Приготвеният разтвор трябва да се напръска обилно върху заразените растения. Важно е да се третират както горната, така и долната част на листата - това е мястото, където паразитът се крие най-често. И ако разтворът попадне директно върху насекоми, тогава смъртта им е неизбежна.

Често към разтвора се добавя супена лъжица течен сапун или препарат за миене на съдове. Само така, че напръсканият продукт да намокри по-добре повърхността на растенията и ще се задържи по-дълго върху нея.

Листни въшки по пипера - най-добрите бабини рецепти

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес