Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сложете това в дупката за засаждане на пипера - рецепти от тефтера на баба

16 април 2024, 06:30 часа
Реклама

При засаждането на пипер трябва да се използват определени торове, за да се вкорени добре разсадът, да расте здрав и даде богата реколта.

Какво да поставите в дупката при засаждане на пипер

Пиперът обича торене и поливане, така че ако, когато засаждате разсад, поставянето на подходящия тор в дупката му, определено ще ви се отблагодари с добра реколта. В случая е важно да знаете какво харесва зеленчукът и какво трябва да поставите в дупката, когато засаждате чушки (или люти чушки). Ето няколко народни рецепти за торене без химия.

Пиперът ще расте едър и месест, ако торите разсада така

За пипера е важно да изберете правилната почва - глинеста или песъчливо глинеста. Изберете място, което ще се затопля от слънцето.

Почвата ще трябва да бъде предварително подхранена: през есента към нея се добавят компост (1 кофа) и костно брашно (300 g) - това количество е необходимо за 1 квадратен метър площ. През пролетта можете да добавите хумус (1 кофа) и пепел (1 чаша) - също на базата на 1 квадратен метър.

За поставяне в дупката, приготвена на засаждане на чушките, може да изберете след някоя от следните бабини рецепти:

  • разтвор на оборски тор - 0,5 литра тор на 1 кофа вода, изсипете 1 литър от този разтвор в дупката, след което трябва да добавите още хумус и почва (по 400 гр);
  • пепел (1 шепа) и костно брашно (2 супени лъжици), към които също трябва да добавите компост и градинска почва, както в първия вариант;
  • пепел, люспи от лук и яйчени черупки - по една шепа може да се добави към дупките на доматения разсад.

Друга универсална рецепта, която е приложима при садене както на домати и чушки, така и на краставици - това са парчета бананова кора. Тя е богата на калий, фосфор и калций. Банановите кори трябва да бъдат нарязани и добавени при засаждане.

През сезона разсадът от пипер ще трябва да се подхранва 2-4 пъти. След засаждането го поливайте като използвате количеството от 0,5 литра вода за всеки храст. След това покрийте със спанбонд, така че разсадът да се адаптира към температурните промени.

Торене на пипера с пепел - как е правилно да се прави

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес