Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Резитба на черешата през есента за богата реколта - ето какво трябва да знае всеки градинар

16 октомври 2023, 16:53 часа
Реклама

Опитните градинари градинари знаят, че резитбата на овощните дървета е задължителна процедура, тъй като без нея растението остарява и губи способността си активно да плододава – това се отнася и за черешата.

Резитба на череши през есента - точното време

Идеалното време за тази процедура е от септември до ноември, като трябва да ръководите от температурата на въздуха. Колкото по-високи са градусите, толкова по-късно трябва да извършите процедурата.

Защо опитните градинари засаждат това цвете под черешата?

Обърнете внимание и на листата - ако са опадали, потокът от сок в дървото е спрял, което означава, че растението ще понесе резитбата по-лесно.

По-добре е да започнете процедурата в сухо време - при висока влажност и влага има шанс дървото да „хване“ някаква болест. Освен това е важно да я извършите навреме, т.е. преди първата слана - при минусови температури подрязването на овошките е строго забранено.

череша

ВАЖНО: ако не знаете как правилно да извършите процедурата на млади череши през есента, тогава по-добре не го правете. Крехките и млади растения няма да понесат такава процедура по това време на годината, по-добре е да я извършите през пролетта или лятото.

Как правилно да извършите процедурата през есента - инструкции

След като определите подходящия момент, запасете се с необходимия набор от инструменти:

  • градински ножици;
  • градински нож;
  • градински трион;

Не забравяйте да третирате всички инструменти с алкохолен разтвор, калиев перманганат или разтвор на железен сулфат и да приготвите градински лак.

След това решете как ще извършите подрязването - на пъпка или на пръстен. Първият метод се използва за частично премахване на летораслите - ъгълът на отрязване трябва да бъде 45 градуса, посоката да е навън от короната.

Основната цел на есенното подрязване е изтъняването, тоест премахването на излишните клони. Това е необходимо, така че растението да не губи жизнена енергия за развитието на ненужни издънки. Извършете щателна проверка на дървото и подрежете:

  • сухи "мъртви" клони;
  • увредени със следи от инфекция;
  • издънки, които растат вътре в ствола;
  • удебелени клони;
  • клони, растящи надолу;
  • базални издънки;

Като цяло е важно да премахнете абсолютно всички ненужни клони, дори ако растат отдолу, отстрани, отгоре или върху други клони. Можете да „разтегнете“ процедурата с години - прекомерното подрязване наведнъж ще се отрази негативно на състоянието на дървото, в резултат на което то ще умре.

Не забравяйте, че старите черешови дървета трябва да бъдат отрязани на 60-90 см от върха, това може да се направи само с млади дървета, ако са на повече от две години и всяка година дървото расте поне 75 см на височина.

Правилното подрязване гарантира, че дървото ще получава достатъчно светлина, а болните и слабите клони няма да се счупят под въздействието на ниските температури.

Още: Опитните градинари винаги правят това с черешата през октомври и следващата година реколтата няма прибиране

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес