Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

При поливане на патладжан – за какво трябва да внимаваме?

17 юни 2024, 17:11 часа
Реклама

Патладжаните са едни от най-трудните за отглеждане зеленчуци, при които всяка грешка в грижите за тях може да коства не просто нормалните им растеж и развитие, но и цялата реколта. Неопитните градинари срещат редица трудности при отглеждането на патладжани, като ги затрудняват не само растителната защита и подхранването, но и поливането.

Особено внимание трябва да се отдели при поливане на патладжани, тъй като прекомерните количества влага нанасят не по-малко вреди от засушаването, което прави познаването на нуждите на патладжаните и на предпочитанията им относно поливането толкова важни.

Грешки при поливане на патладжан

Сред най-често допусканите грешки в грижите за патладжаните са именно тези, свързани с поливането им.

-          Неадекватно поливане с количества вода, неподходящи за патладжаните

Патладжаните са влаголюбиви и дори краткотрайното засушаване може да доведе до сериозни поражения върху тях като намаляване на броя на семената, забавен растеж, безвкусни патладжани. Не по-малко опасно е преполиването, което може да доведе до развитие на болести или загниване на корените. Макар да са влаголюбиви, патладжаните не обичат да бъдат давени.

Имайте предвид това, когато решавате кога и дали да поливате патладжаните. Поливането на патладжаните, преди да е изсъхнала почвата, е грешка. Корените на този зеленчук се намират близо до повърхността и състоянието на почвата – влажна, суха – може да помогне на градинарите да разберат дали е време за поливане на патладжаните.

На какво разстояние се засажда патладжан

-          Неадекватно поливане с неподходяща за патладжаните вода

Неадекватно решение е и използването на вода от чешмата, както и изборът на ледена вода за задоволяване на питейните нужди на патладжаните. Естествено водата не трябва да е гореща, но и ледената не е добър избор.

-          Неправилна техника при поливане на патладжан

Водата при поливане на патладжаните в никакъв случай не трябва да попада върху листата. Полива се само почвата в корените, като се внимава случайни пръски да не мокрят листата. Попадането на влага върху листата в горещите дни води до изгаряния.

-          Погрешен избор на време или часови диапазон при поливане на патладжан

Поливането в жегите води до създаване на парников ефект, който увеличава риска от развитие на гъбични заболявания, опасни за реколтата. Най-добрият отрязък от деня при поливане на патладжан е утрото, преди да е станало горещо, както и сухото време без висока влажност на въздуха, като последното е особено важно при отглеждането на патладжани в парник.

Патладжан: Кой трябва и кой НЕ трябва да го яде

-          Поливане с еднакво количество вода по време на различните етапи от развитието на патладжана

Начинаещите градинари е добре да запомнят златното правило, че патладжаните се нуждаят от различно количество вода по време на различните етапи от развитието си и че не е адекватно да ги поливат по едни и същи начин и с едно и също количество вода от засаждането им до събирането на плодовете.

Правилата схема за поливане на патладжаните включва овлажняването на субстрата, в който е засадено семето през първия ден, засаждане на разсада в предварително напоена почва, като температурата на водата трябва да е като тази на почвата, за да не се стигне до унищожаване на разсада.

Количествата вода и честотата на поливането трябва да се увеличат по време на цъфтежа, тъй като недостатъчното напояване води до отпадането на яйчниците, а прекомерното – до излишна зелена маса за сметка на малък брой цветове. По време на плододаването най-доброто време за поливане е сутрин, а адекватната дълбочина на поливане – около 25 см.

Не трябва да се поливат с една и съща честота и патладжаните, отглеждани в оранжерия и на открито. Зеленчуците, които се отглеждат извън оранжерии, се нуждаят от по-често поливане в сравнение с тези, които са в оранжерия, когато времето е горещо, но може да се поливат доста по-рядко, ако е хладно и облачно. Самото време и състояние на почвата при оглеждане на патладжани на открито насочва градинарите дали е време за поливане.

Когато става въпрос за правила и грешки при поливане на патладжан е добре да се знае, че в идеалния вариант патладжаните се поливат, когато почвата започне да изсъхва, но не се е пресушила. Следенето на състоянието на почвата може да помогне на начинаещите градинари да определят и изберат най-правилния момент за поливане на патладжаните и осигуряването на нужната им влага.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес