Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подправката, от която се приготвя най-добрият тор за цветята и всичко в градината

03 юни 2024, 18:52 часа
Реклама

Много градинари използват една популярна подправка като основа за приготвяне на хранителен разтвор, който може да се използва като тор за стайни цветя или растения в градината. Ако решите да го приготвите и вие, ще ви трябва куркума. Но преди да използвате приготвения тор, трябва да се уверите в качеството на подправката. Трябва да се сте сигурни, че тя не съдържа олово и друхи токсични вещества.

Как да проверите качеството на куркумата у дома

Ако искате да сте сигурни, че имате истинска куркума, трябва да напълните стъклен буркан с вряла вода (внимавайте съдът да не се пръсне) и след това да разтворите една чаена лъжичка от подправката в горещата вода.

Този плод е най-добрият домашен тор за домати, използвайте го на 2 седмици

Ако подправката стане на бучки, това означава, че е добавено пшенично брашно към нея, тоест тя е силно разредена. Ако сместа няма бучки - можете да сте сигурни, че в състава на куркумата няма примеси.

Но също така е важно да определите липсата на опасни съединения в куркумата, а не само наличието на брашно в нея.

Можете да определите наличието или отсъствието на опасни оловни съединения в куркумата, като добавите чаена лъжичка меден сулфат към разтвора. Ако той стане червеникав на цвят, това показва, че трябва да внимавате - съдържа олово. Но тъмнокафявият цвят потвърждава, че няма оловни съединения.

Приготвяне на тор с куркума

Ако куркумата издържи теста, разредете получения разтвор в 5 литра вода и го използвайте за поливане на стайни цветя или други растения във вашата градина.

Използване на куркума в градинарството

Куркумата е мощен лек срещу градински болести. Тя е ефективна в борбата срещу сива плесен, фузариум, кладоспориум, късна болест и антракноза. Благодарение на изразеното си антимикробно и противогъбично действие, куркумата се превръща в ценен биопродукт, който не само помага за спасяването на засегнатите растения, но се използва и за превенция. Друго предимство е възможността за обработка с нея на всеки етап от развитието на растенията.

За да приготвите разтвор, приложим за тази цел, смесете 20 гр куркума, щипка смлян черен пипер и 500 мл водка, след което оставете сместа за един ден на тъмно място при стайна температура. Този разтвор може лесно да се съхранява няколко месеца и изисква само 2 супени лъжици, които се разтварят в 10 литра вода. За да се подобри ефективността, се препоръчва да се добавят 0,5-0,7 литра непастьоризирана суроватка, което ще даде на разтвора отлични адхезивни свойства.

Третирайте вече заразените растения или провеждайте превантивни мерки на всеки 7-14 дни. Използването на този разтвор е подходящо за всички растения, включително ягоди, малини, касис,цариградско грозде, овощни дървета, грозде, иглолистни дървета и дори рози.

Куркумата е ефективна срещу градински болести, особено ако болестта е открита в ранните етапи. В случай на активно разпространение и увреждане на важни части от растението ще е необходимо използването на по-мощни химикали. Поради това се препоръчва редовна щателна проверка на градинските растения, за да се открият проблемите навреме.

6 тора, които всеки градинар трябва да използва през пролетта

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес