Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Никога НЕ засаждайте тези цветя у дома, ако страдате от алергия

18 септември 2024, 18:41 часа

Пролетта и есента са трудни сезони за страдащите от алергии и искате поне да се чувствате в безопасност у дома и да сте защитени от кихане и други симптоми на алергия, по-добре не засаждайте някои стайни цветя.

Цветята, които не трябва да отглеждате у дома, ако имате алергии

В зависимост от вида растения, които отглеждате у дома, стоенето на закрито може да бъде също толкова лошо за хората с алергии, колкото и престоят им навън. Факт е, че някои растения съдържат изненадващо много алергени, които могат да раздразнят хората, чувствителни към полени, спори и прах. Експертът по растенията Кристал Дюрант споделя три цветя, които биха се отразили най-негативно на страдащите от алергия- папрат, африкански теменужки, английски бръшлян. 

Цветето, което трябва да засадите до ягодите и картофите

Ако имате алергия към спорите, тогава папратите не са идеалното стайно растение. Повечето растения от това семейство имат много спори, които могат да покрият всичко наоколо с дебел слой фин прах. При вдишване на тези спори, е възможно да се появят някои симптоми на алергия, подобни на тези на открито. Папратовите листа също могат да доведат до контактен дерматит – особено ако имате чувствителна кожа и често имате обриви, екземи или зачервявания.

Обичани от много хора, теменужките могат не само да зарадват окото с невероятни пъстри цъфтежи, които продължават почти цяла година, но и да провокират или обострят съществуващите алергии. Двете основни характеристики на теменужките - пухкави листа и цветове са причинители на алергии. Листата могат да улавят частици прах, а цветята съдържат прашец, което прави растенията изключително неприятни за страдащите от алергии.

Алергиите обикновено могат да причинят кихане и кожни реакции. Бръшлянът съдържа вещество, наречено фалкаринол, което причинява дразнене на кожата, включително мехури.

При контакт с бръшлян, дори и хора, които нямат алергии, се препоръчва да носят ръкавици и да поставят растението така, че да не се налага да го докосват често.

Повечето растения ще имат прашец, когато цъфтят, той се отделя от въздуха, което може да провокира алергични реакции. Единственото цвете, което прави изключение, е орхидеята, тъй като има много малко прашец и не се разпространява във въздуха, така че растението е безопасно за страдащите от алергии.

Орхидеята е много красиво и в същото време чувствително цвете, което изисква специални стайни условия, близки до естествените, в противен случай просто ще умре.

Трябва да започнете с най-важното - правилната саксия. Изборът понякога е труден, тъй като магазините предлагат доста голям асортимент от саксии, различни по размер, форма и материал. Най-подходящи са прозрачните саксии, тъй като благодарение на тях корените на орхидеята има достъп до слънчева светлина и това имитира естествените условия, в които растат.

Цветето, което ще ви избави от всички дългове - сложете го на това място в дома си

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес