Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лунен календар за градинари - какво може и не може да се прави в градината от 10 до 16 юни

10 юни 2024, 10:26 часа
Реклама

Градинарите вече се подготвят да приберат първата реколта за този сезон от ягоди, репички и други ранни зеленчуци от своите градини. Но някои от тях предпочитат да се съобразяват с лунния календар, за да си гарантират богата реколта. Ето какво може и не може да се прави в градината в периода от 10 до 16 юни.

10 юни

Смята се, че това не е най-подходящият ден за засаждане. В тази връзка може да се обърне внимание на декоративните култури, но не и на овощните култури.

Кога се сее зелен боб втора реколта?

11 юни

В този ден градинарите трябва да се въздържат от поливане и прилагане на торове. Според експерти тези дейности могат да навредят на растенията.

12 юни

Още един не най-благоприятен ден за засаждане на овощни култури. Ще бъде много по-полезно, ако насочите цялото си внимание към цветя и други декоративни растения.

13 юни

Днес можете да обърнете внимание на всичко, което расте в градината ви. Можете да прилагате торове за зеленчуци, горски плодове и декоративни култури, да презасаждате многогодишни растения и да засаждате цветя.

14 юни

Днес можете да правите същите неща, които сте правили предишния ден.

15 юни

Добро време за сеитба и засаждане. Струва си да се въздържате от третиране на растения срещу болести или вредители.

16 юни

На този ден можете спокойно да садите и презасаждате цветя и декоративни храсти. Можете да подхранвате цветя, овощни растения и горски плодове, както и декоративни култури, като иглолистни дървета.

През този период на юни е от съществено значение да осигурите достатъчно овлажняване на цялата растителност в градината ви. Но подходът към поливането в жегата трябва да бъде съзнателен, тъй като има редица нюанси. Ясно е, че колкото е по-висока е температурата, толкова повече влага се изпарява от земята. Именно с помощта на водата растенията извършват терморегулация.

Времето за поливане е от критично значение. Ако решите да поливате в пика на горещините, по-добре се откажете от това. По-голямата част от водата, която изсипете върху почвата, просто ще се изпари, преди да достигне корените. Сутрешните или вечерните часове ще бъдат оптимални за поливане.

Поливането в корена е важно. Поливането на листата може да навреди на растението. Капките, които могат да останат върху листата, действат като леща, която може да причини изгаряния при слънчево време. И при облачно време този риск не намалява. 

Безопасни начини да се отървете от листните въшки в градината

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес