Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Листни въшки по пипера - най-добрите бабини рецепти

02 юни 2024, 10:10 часа
Реклама

Много градинари предпочитат да използват традиционни методи за борба с листните въшки по пипера. Продуктите са ефективни и помагат за предотвратяване появата на паразити. Приготвянето на разтвори у дома е лесно - всички компоненти са налични и се предлагат в търговската мрежа.

Най-добрите бабини рецепти против листни въшки по пипера

Като тор се използва дървесна пепел. Но ако има листни въшки, пепелта ще бъде полезна за борба с паразита. За обработка на пипера трябва да приготвите разтвор, който включва 1 чаша пепел, 1 голяма лъжица настърган сапун за пране, 1 литър вода. След старателно разбъркване напръскайте болните чушки с препарата.

Смес от дървесна пепел и тютюнев прах работи добре срещу тези вредители. За целта трябва да вземете 50 гр от всяка съставка, да я смесите с два литра вода и веднага да третирате растенията с разтвора.

Листни въшки по розите и краставиците - как да се справите с тях

Зелените и черните листни въшки се страхуват от сода за хляб. В един литър вода трябва да разтворите 1 голяма лъжица настурган или течен сапун за пране, добавете 2 големи лъжици сода. Напръскайте разсад и възрастни растения с този разтвор, третирайте и долната страна на листата и стъблата. Разтворът може да се използва за профилактика. Сапунът ще позволи на продукта да остане върху листата за дълго време дори след поливане и дъжд.

Ефективно е да се третират растенията с разтвор на сапун за пране. Разтворете 5 гр настърган сапун в един литър вода и оставете за 5 часа. Прецедете разтвора и избършете засегнатите листа или ги напръскайте с него. За да засилите положителния резултат, трябва да повторите лечението до 4 пъти. Катраненият сапун позволява бързо да излекувате чушките от паразити.

В затворена оранжерия можете да използвате инфузия на смърчови игли, която е ефективна срещу листни въшки. Не е трудно да се направи. Добавете 500 гр зелени борови връхчета към 2 литра вода и оставете течността да се кисне в продължение на 7 дни на сенчесто място. Преди употреба трябва да разредите 40 гр от получената инфузия в един литър вода и да обработите чушките. Можете да напръскате и патладжаните с този разтвор, ако са нападнати от паразити. Инфузията на смърчови игли е полезна за млади растения на етапа на разсад, когато те все още не са засадени в градината.

Инфузиите от лук и чесън също са добри за премахване на листни въшки. Те са много наситени и изискват задължително разреждане преди употреба. Известни са няколко ефективни рецепти.

Нарежете лука или чесъна (300 гр), добавете 50 гр настърган сапун за пране, разредете с вода (10 л).

Смелете лука или чесъна (1 кг) в месомелачка, добавете растително масло (500 мл), оставете за 24 часа. Използвайте 100 гр от получената инфузия, разредена в 3 литра вода, добавете 30 ml течен сапун. Разклатете добре разтвора преди всяка употреба.

Поставете пасиран лук или чесън (1 кг) в 2-литров съд и долейте вода до горе. Затворете плътно съда и го поставете на тъмно място за 2 седмици. Преди употреба разредете разтвора, така че да не изгори листата - 50 ml тинктура изисква 10 литра вода.

Не използвайте продукти с чесън или лук по време на цъфтеж и връзване на чушките.

Листни въшки по краставиците - най-добрите бабини рецепти

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес