Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога е най-добре да се садят ягоди?

22 февруари 2024, 16:33 часа
Реклама

Вкусни, ароматни, част от романтичните традиции у нас и в редица култури по света, пълни с полезни витамини и минерали, ягодите са любим плод. Вероятно обаче сте забелязали, че ягодите, които купувате от търговската мрежа, макар да изглеждат големи, червени и зрели, нямат нито вкуса, нито аромата на онези, които баба ви късаше от градината, макар да бяха дребнички и често несъвършени на външен вид.

Търсите вкуса на детството, аромата на зрели ягоди, който кара устата ви да се пълни със сладост, преди да сте ги вкусили? Ще трябва да ги отгледате сами, което неминуемо води до въпроса кога е най-добре да се садят ягоди, както и какво е важно да знаете за отглеждането им, ако сте начинаещи, за да се справите с тази задача.

Грижа и беритба на ягодите в домашната градина

Кога е най-добре да се садят ягоди?

Ако сте решили да се захванете с градинарство и отглеждане на вкусния плод независимо дали в градинката си в двора, или на терасата, първото нещо, което трябва да научите, е кога е най-добре да се садят ягоди. Това може да се случи през два периода:

  • Сега – в края на зимата, началото на пролетта.
  • В края на лятото до средата на есента.

Това зависи не толкова от вашите предпочитания, колкото от сорта, мястото, където ще ги отглеждате – топло ли е, или е високо в планината, дали ще използвате фолио при отглеждането, или не. Ако ще садите сега, важно е да знаете, че ви трябва разсад, който е презимувал на полето и че трябва да има малко пръст върху корените, с която се улеснява прихващането. Внимавайте с ранната сеитба в планински райони. Там зимата си тръгва по-късно, по-студена е и ако избързате, може да замръзнат ягодите ви и да не успеете да се порадвате на вкусните им плодове.

Опитен градинар: Кога да засадим ягоди, за да станат огромни и сочни? 

Ако ще садите в края на лятото, не чакайте то съвсем да отмине. Колкото по-рано засадите, толкова повече  хранителни вещества ще натрупат ягодите ви, преди да стане студено, а това е от ключово значение за преживяването им през зимата, без да измръзнат, както и колко плод ще ви дадат. Особено ако сте в планина, е добре в самия край на лятото да засадите, а не да чакате началото на есента, тъй като в планината температурите през зимата са по-ниски, условията са по-сурови, а и самото лято е по-кратко, още в ранната есен се наблюдават студени дни. Има и риск при липса на снежна покривка растенията, засадени късно, ягодите да измръзнат.

Всичко това прави точния момент, който ще изберете за засаждането, от ключово значение. Ако нямате никакъв опит, поне първия път се консултирайте със специалист, със съседа, който отглежда ягоди, със запознат приятел, за да ви помогнат да изберете момента и да засадите разсад, който ще ви се отблагодари, както и за да ви насочат към правилните грижи и отглеждане според това кога сте засадили вкусните романтични плодове.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес