Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво означава таралеж в градината и какво да правите, когато намерите

09 септември 2024, 18:17 часа

Таралежът в градината може да предизвика различни реакции - от радост до страх дали няма да навреди на реколтата. Въпреки че тези бодливи животни могат да се считат за вредители, те всъщност са полезни съюзници на градинарите. Днес ще обсъдим какво правят таралежите в градината, как да се държим, когато ги срещнем и с какво да ги храним.

Какво означава таралеж в градината?

Таралежите, въпреки че могат да предизвикат известно безпокойство сред собствениците на градини, не са животни, които причиняват щети на културите. Напротив, присъствието им в градината може да донесе много ползи. Тези нощни бозайници се хранят главно с насекоми, охлюви и други малки животни, които могат да представляват заплаха за растенията. Благодарение на апетита си към вредители, таралежите са естествен съюзник в борбата с нежелани гости, като охлюви, които често унищожават нежните листа на декоративни растения и зеленчуци.

Още: Стар метод за размножаване на рози, с който ще имате уникални сортове

Въпреки популярните митове, таралежите не ядат и не унищожават растенията в градината. Те не се интересуват от плодовете или зеленчуците, които градинарите отглеждат. Ако включват плодове в диетата си, това обикновено са презрели или гниещи плодове, паднали на земята. Образът на таралеж, който носи ябълка на шипове, е просто продукт на поп културата, който няма отражение в реалността.

Таралежите в градината също означават по-голямо биоразнообразие. Присъствието на тези бозайници показва, че градината е благоприятна среда за дивата природа, която в наши дни е все по-рядка. Като създадете места във вашата градина, които са близо до естествените им местообитания, като храсти, неокосени тревни площи или купчини листа, можете да подкрепите таралежите в търсенето им на подслон и храна. Тяхното присъствие не само помага за контролиране на популациите от вредители, но и обогатява екосистемата на градината.

Какво да правите, ако намерите таралеж в градината?

Още: Вместо да изгаряте шумата в градината, направете ЕТО ТОВА и няма да съжалявате

Таралежът в градината е явление, което не бива да буди притеснение. Ако срещнете това животно във вашата среда, най-добре е да го оставите на мира и да не се намесвате в естественото му поведение. Таралежите са нощни животни и най-често почиват в скривалищата си през деня. Въпреки това, ако ги забележите през нощта, не се доближавайте до тях и да избягвайте шум, който може да ги изплаши. Когато е застрашен, таралежът се свива на топка, което може да бъде стресиращо за него.

Таралежите често се движат в търсене на храна или подслон, така че ако вашата градина не отговаря на техните нужди, те сами ще намерят друго място. Затова не трябва да го гоните - най-вероятно скоро ще изчезнат от само себе си.

Въпреки това, ако искате да създадете благоприятни условия за таралежа, можете да организирате подходящо убежище за него. Обикновена къща, направена от кутия, с два входа и отвори за подаване на въздух, поставена на тихо място в градината, може да бъде идеално място за зимен сън на един таралеж. Кутията трябва да бъде скрита в гъсти храсти, сред клони или листа, което ще осигури допълнителна изолация през зимата.

Как да съхранявате морковите, така че да са свежи и твърди в продължение на месеци

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес