Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да направите с ягодите точно сега, за да приберете богата реколта следващата година

19 септември 2024, 16:58 часа

Сега е чудесен момент за предприемането на действоя, оказващи пряко влияние върху добивите от ягоди през следващата година. За целта трябва само да предприемете няколко прости стъпки.

Грижа за ягодите през есента

Преди всичко проверете насажденията за наличие на сухи и повредени участъци: първо ги отстранете. След това премахнете и листата, които ви се струват болни. В този случай ягодите няма да могат да изгубят хранителни вещества и енергия, която им е необходима. По този начин растението ще фокусира върху собственото си развитие и ще даде отлична реколта.

Кога е най-добре да засадите ягоди?

Изключително важно е да се постигне необходимия баланс на влага. Излишната влага може да причини заболяване и смърт на насажденията. Но също така поради липса на поливане, ягодите ще изсъхнат. Затова се съсредоточете върху състоянието на почвата.

Можете да използвате всеки тор, с който разполагате. Както естествените торове, така и индустриалните комплекси се представят добре. Всички тези дейности трябва да приключат до края на този месец.

По отношение на торенето торовете трябва да се прилагат само след края на плододаването. По-точното време ще зависи от вида на тора, района на отглеждане и сорта ремонтантни ягоди. Но всичко трябва да се направи, преди да падне слана. В началото на есента торовете се използват в течна форма. Те се разреждат с вода и с тях се поливат ягодови храсти. По-добре е да направите това през септември, докато е още топло. Органичните торове се прилагат в средата на есента преди изкопаване на лехите. Приблизителни дати октомври – ноември.

Но преди торене е важно лехите да се подготвят правилно. През септември всички плевели се отстраняват от лехите, за да се запази почвата чиста.

Плевелите също трябва да бъдат отстранени преди торене. При ягодите се отрязват излишните жилки, които не са предназначени за размножаване, и се отстраняват старите и болни листа. На храстите се оставят само млади листа в центъра на розетката. След като растенията и лехите са готови, можете да ги наторите. За тази цел се използват различни видове торове.

Грижата за ягоди през есента след прибиране на реколтата и почистването на плевелите трябва да включва добавяне на органична материя.

Фосфорът е не по-малко важен за ягодите през есента. Този елемент, в комбинация с калий, стимулира растежа на кореновата система, което я прави по-устойчива.

За попълване на запасите от калий и фосфор се препоръчва да се прилагат следните видове торове през есента.

Калиев хумат. Той ще предпази растенията от стресови фактори, действието на тора стимулира растежа на кореновата система и качеството на плодовете през следващата година ще бъде много по-добро. Калиевият хумат може да бъде от различни видове и концентрации на активното вещество, така че преди употреба трябва да прочетете инструкциите и да следвате дозировката на лекарството.

Суперфосфат. Градинарите използват прост или двоен суперфосфат. Той е отличен източник на фосфор. В допълнение, торът съдържа азот, но дозата му трябва да бъде минимална. Приблизителната доза на суперфосфат е необходимо да бъде 30-55 гр на 1 m2, ако използвате обикновен фосфат, след това 60 гр на m2. Минералните торове ще компенсират дефицита на необходимите елементи и ще допринесат за доброто презимуване на ягодите.

Най-добрите бабини рецепти за торене на ягоди през есента

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес