Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само опитните лозари слагат това във водата с резниците на лозата

19 септември 2024, 16:05 часа

Много опитни градинари съхраняват резници от лозята, отрязани през есента или зимата до пролетта, в специални окопи, покрити със слама или листа. Когато дойде пролетта и се затопли времето и вече не пада слана, резниците се изваждат и се подрязват с ножици, които трябва да са много остри.

Разтворът, в който опитните лозари накисват резниците на лозята

Под самата пъпка строго хоризонтално се прави долният разрез, а горният разрез е на 2-3 сантиметра над пъпката, трябва да е наклонен. Горният срез, който е на 2-3 сантиметра над пъпката, се прави по същия наклонен начин. При това задължително се прищипва най-долната пъпка. Долната трета от резника се набраздява с нож, а след това и добрата половина от него. Може да се надраска с пила от двете страни - от тези драскотини ще излязат корените.

За да не се напука гроздето - ето какво трябва да направите

Вече нарязаните и надраскани резници се слагат в кофа, която се пълни до горе с вода и се оставя така няколко дни. В същото време има един трик, както препоръчва един от опитните лозари - една супена лъжица мед се разтваря в тази кофа с вода. Този разтвор съдържа стимулантите и ензимите, необходими за развитието на резниците.

След това кофата с резниците и лъжица мед трябва да се оставят на място, което не е нито горещо, нито студено, за да не се задушат резниците; по същата причина в никакъв случай това киснене не трябва да продължава повее от два дни. По този начин ще получите силни храсти с чепки сладки плодове.

Още за подготвката на резниците за засаждане

Преди засаждане резниците се проверяват за свежест. Тя се определя от появата на капка влага върху разреза при натискане с нож. Ако премахнете ивица кора с остър нож, тъканта отдолу трябва да е зелена. При разрязване напречно не трябва да има потъмняване или почерняване на централната пъпка. Само здрави резници са подходящи за засаждане.

За по-добро вкореняване на резници, долните разрези се подновяват преди засаждане, като се избягва увреждане. След подновяване на отреза резниците се поставят във вода, където се киснат 1-2 дни, след което се засаждат.

Размножаването на гроздето чрез зелени резници също има за цел да разшири засаждането на ценни сортове.

На практика това става по следния начин: При счупване всички достатъчно развити леторасти се поставят в кофа с вода. След като кофите се напълнят с резници, те веднага се пренасят в хладното мазе, за да се подготвят резниците за засаждане. За да могат счупените издънки да губят по-малко влага, е по-добре да ги режете рано сутрин или при облачно време. В мазето зелените леторасти се нарязват на части, като се оставя едно междувъзлие с две очи или две междувъзлия с три очи. Един или два долни листа се отчупват, а един горен лист се оставя, като се разрязва наполовина, за да се намали изпарението на влага през този лист.

Така подготвените резници се засаждат същия ден в специално подготвена оранжерия. Оранжерийната почва, използвана за форсиране на разсад, се избира на дълбочина 30 - 35 см. Върху останалия слой оранжерийна почва може да се използва пясък. Изсипва се пясък, така че при засаждане на резници младите тъкани да не изгният. Засаждането на зелени резници в обикновена почва води до загниване на тъканите на зелените резници под въздействието на голям брой вредни микроорганизми, намиращи се в почвата. Зелените резници се засаждат в пясък на дълбочина 8-9 см.

Горните едно-две очи трябва да са над земята. Грижата за зелени резници, засадени в оранжерии, се състои в често поливане, поддържане на висока влажност, периодично проветряване и поддържане на температурата на въздуха в оранжерията от 20 до 25 градуса по Целзий. При такива условия на 12-15-ия ден зелените резници започват да се вкореняват и получават необходимата влага и хранителни вещества от почвата.

Варосване на лозята през пролетта - трябва ли да се прави

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес