Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хакан Фидан: Турция остава ангажирана с посредничество между Русия и Украйна

20 септември 2024, 00:45 часа • 611 прочитания

Турция остава ангажирана с усилията за посредничество с цел мирно уреждане на конфликта между Русия и Украйна. Това заяви турският външен министър Хакан Фидан на кръгла маса, организирана от Анадолската агенция. 

Още: Руска бомба удари старчески дом в Суми: Има загинали и ранени

По думите му този въпрос е приоритет за президента на страната Реджеп Тайип Ердоган. По този въпрос, каза той, „на практика е направено много“. Той заяви, че с помощта на Националната разузнавателна организация (МИТ) на Турция чрез „разузнавателна дипломация“ са проведени „много качествени“ консултации, свързани с проектите на споразумения за енергийна и продоволствена сигурност, предаде БГНЕС.

Още: Турция: Не желаем НАТО да участва във войната в Украйна

Фидан отбеляза, че в момента войната се „прехвърля“ в Русия. Ръководителят на службата припомни, че в резултат на тази война вече са загинали над 500 хил. души. Според него ситуацията напомня на „конвенционална“ война, както по времето на Първата и Втората световна война.

Ръководителят на министерството изтъкна, че заводите на двете страни трудно се справят с производството на боеприпаси. Министърът обърна внимание на щетите, нанесени на цивилното население и гражданската инфраструктура в резултат на бойните действия.

Още: Руски пари за украинско оръжие: Старт с 400 млн. евро за гаубици "Богдана" (ВИДЕО)

Той нарече настоящата ситуация „много болезнена картина“. „Още по-странно е, че както и по отношение на войната в Газа, международната система не изглежда да има чувство за спешност тук. Би трябвало да има последствия за това, че стотици хиляди хора умират. Хората би трябвало да са загрижени за това.Разбира се, едната страна е под окупация и се бори с нея, но ситуацията далеч надхвърля това. Тя разделя света на две и създава все по-голям риск от по-нататъшното ѝ разпространение“, предупреди ръководителят на турската дипломация.

Още: "До Страсбург една ракета "Сармат" достига за 200 секунди": Нови заплахи от Русия след решение на Европарламента

Ръководителят на турската дипломация изрази мнение, че „Студената война, започнала с конфронтацията между Запада и Русия заедно с формираните от нея съюзи, ще се задълбочи, придобивайки ново измерение“.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес