Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чубаров отговори на Сикорски: Бъдещето на Крим трябва да се дискутира с коренното население

19 септември 2024, 21:09 часа • 1500 прочитания

"Министърът на външните работи на Полша Радослав Сикорски публично предложи, за да спре войната на Русия срещу Украйна, страната ни да отстъпи Крим. Невъзможно е да се тълкуват думите на полския дипломат по друг начин. По-специално, той предлага полуостров Крим да бъде прехвърлен „под мандата на ООН с мисията да подготви справедлив референдум след проверка кои са законно пребиваващи“. Това заяви в специално изявление Рефат Чубаров, ръководител на Меджлиса на кримско-татарския народ. 

Полският министър на външните работи Радослав Сиколски предложи Крим да бъде поставен под мандат на ООН.

Още: Полският външен министър предлага Крим да бъде поставен под мандата на ООН

"Меджлисът на кримско-татарския народ смята подобни изявления за неприемливи и цинични. Те не отговарят нито на националните интереси на Украйна, нито на правата и интересите на коренния кримско-татарски народ на Украйна", категоричен е Чубаров.

Той припомня, че съгласно националното законодателство на Украйна и международното право, „законни жители“ на Крим са изключително "граждани на Украйна и лица, които законно са установили постоянно или временно пребиваване на украинска територия, което се потвърждава по реда, установен от украинското законодателство". 

Още: Полша иска спиране на помощта на ЕС за украинските бежанци: "Да не субсидираме неподчинението"

Чубаров заявява още, че всякакви предложения за прекратяване на войната на Русия срещу Украйна, постигане на мир в Украйна, възстановяване на нейната териториална цялост, възстановяване на нарушените права и свободи на украинските граждани в окупираните територии трябва да се основават на националното законодателство на Украйна и международното право.

"Крим е временно окупирана територия на Украйна и първата стъпка към установяването на мир трябва да бъде изтеглянето на руските окупационни сили от територията на полуострова. Всякакви дискусии за бъдещето на Крим трябва да се провеждат само с участието и съгласието на украинската държава и коренното население на кримските татари", подчертава ръководителят на Меджлиса на кримско-татарския народ.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес