Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Близо 100 деца се натровиха, след като яли паста в училище в Румъния

19 септември 2024, 23:32 часа • 606 прочитания

Близо 100 деца от няколко населени места в Румъния са със симптоми на хранително натравяне. Властите в южния румънски окръг Мехединц са активирали т.нар. „червен план за намеса“, съобщи БТА.

Според данни на телевизия Диджи24 става въпрос за около 100 ученици от четири населени места, на които им е станало лошо, след като са се хранили в училище.

Още: Откриха опасни бактерии в пастет "Путин", руските органи предупредиха да се внимава

По първоначална информация 53 деца на възраст между 5 и 14 години, както и един възрастен, са имали нужда от медицинска помощ. При някои от децата симптомите са се появили, след като са се прибрали у дома.

Според Аджерпрес всички деца са яли паста в училище. До болница са стигнали и някои родители, които са консумирали от пастата, която децата им са донесли от училище.

Още: Десетки ученици и учители са със симптоми на натравяне в Румъния

„От 14:15 часа е активиран червен план за намеса след обаждане на спешния телефон 112 с искане за намеса на Инспектората за извънредни ситуации в Мехединц, тъй като редица малолетни лица са се почувствали зле и имат симптоми на хранително отравяне“, съобщи Инспекторатът за извънредни ситуации.

Изпратени са пет екипа на националната служба за спешна помощ SMURD, два специализирани автомобила за транспорт на множество пострадали и шест линейки на окръжната служба за спешна помощ. Т.нар. червен план за намеса“ е протокол за спешни ситуации, който се активира при сериозни бедствия, включващи голям брой жертви. Целта му е да координира и оптимизира спешния отговор в ситуации с множество пострадали, като осигури ефикасно управление на ресурсите и адекватно разпределяне на медицинската помощ.

Още: Факт - отравянето със салмонела е съвсем вероятно. И ето как да го избегнете

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес