Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гърция купува четвърта фрегата и крилати ракети от Франция

19 септември 2024, 23:47 часа • 668 прочитания

Гърция ще започне преговори за закупуване на четвърта фрегата „Белхара“ от Франция, за да укрепи военноморските си сили, докато се възстановява от продължилата десетилетие дългова криза, заяви министърът на отбраната на страната.

През 2021 г. Гърция се съгласи да получи три нови фрегати „Белхара“ за 3,0 млрд. евро с опция за още една, тъй като се стреми да замени старите кораби, които работят повече от 30 години във военноморските ѝ сили.

Още: Франция модернизира изтребители Mirage 2000-5F за Украйна - ще ги пригоди за мощни оръжия

„Имам удоволствието да обявя днес намерението на Гърция да започне преговори за придобиване на още една фрегата, четвъртата от същия тип“, заяви Никос Дендиас в корабостроителниците „Лориан“ във Франция, без да дава повече подробности, предава БГНЕС.

Дендиас говори на церемонията по пускането на вода на втората френска фрегата. Той добави, че три от четирите „Белхара“ ще могат да носят крилати ракети „Скалп Навал“ с обсег до 1000 км.

Още: Франция продава на Сърбия изтребителите Rafale с намалени възможности - без ракети

Атина е изготвила многомилиарден, 10-годишен план за покупки, който включва придобиването на до 40 нови изтребителя F-35 от САЩ, а също така и самолети Rafale от Франция сед проблемите на страната в областта на отбраната са и разногласията ѝ със съюзника в НАТО Турция. Страните отдавна са в противоречие по въпроси, включващи къде започват и свършват континенталните им шелфове, енергийните ресурси, полетите над Егейско море и етнически разделения остров Кипър.

Още: Гърция изпраща втора фрегата в Червено море

Официални лица заявиха пред АФП, че Гърция планира да закупи от САЩ безпилотни летателни апарати Switchblade - вид оръжие, допълващо противотанковите ракети Spike, които Атина планира да изпрати на своите острови в Егейско море. 

Още: Франция, Германия, Италия и Полша се договориха да разработят съвместно крилати ракети с голям обсег

 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес