Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви грешки се допускат при засаждане на късни моркови

18 септември 2024, 22:00 часа

Засаждането на късни моркови е отлична възможност за градинарите да се насладят на вкусен и свеж зеленчук в края на лятото и есента. Въпреки това, има няколко основни грешки, които често се допускат при този процес, и те могат да окажат влияние върху качеството и добива на реколтата. Правилното време за засаждане, подходящата грижа и избягването на определени пропуски са ключови за успешното отглеждане на този кореноплод.

Неправилен избор на време за засяване

Една от най-често срещаните грешки при засаждането на късни моркови е пропускането на правилния период за засяване. За да се получи добра реколта, засяването трябва да започне от края на май и да приключи до 20-ти юни. Ако се забавите с този срок, е важно да изберете сортове с по-къс вегетационен период, които да могат да узреят преди настъпването на есенните студове.

Кога да засадите моркови в домашната градина?

Неподходяща почва

Морковите са особено чувствителни към вида на почвата, в която са засадени. Често срещана грешка е засаждането им в тежки или гъсти почви, което води до деформирани и крехки кореноплоди. Най-добре е да се избират дълбоки, глинесто-песъкливи почви, които са богати на органични вещества. Липсата на подходяща почва може сериозно да намали качеството на реколтата.

Засаждане на сянка

Морковите са зеленчуци, които обичат слънцето и не понасят засенчване. Засаждането им на сенчести места е грешка, която може да доведе до бавен растеж и по-слаба реколта. Не забравяйте, че този зеленчук се нуждае от достатъчно светлина, за да развие здрави кореноплоди.

моркови

Липса на плевене

Една от най-големите грешки, които много градинари правят, е да оставят плевелите да се разраснат около морковите. Плевелите инхибират растежа на младите издънки, правейки ги слаби и крехки. Морковите са особено чувствителни към конкуренцията от плевели, затова редовното плевене е абсолютно необходимо за здравословното им развитие.

Гъсто засаждане

Морковите не понасят гъсто засаждане. Ако не осигурите достатъчно пространство между растенията, кореноплодите няма да могат да се развиват правилно. Тази грешка води до малки, деформирани моркови, които нямат добър вкус и текстура. Оставяйте достатъчно разстояние между редовете и самите растения, за да им осигурите възможност за пълноценен растеж.

Моркови в градината: Тайните за БОГАТА реколта

Неправилно торене

Торенето също е често подценяван фактор при отглеждането на късни моркови. Използването на полуразложен оборски тор е една от грешките, която може да доведе до нарушаване на растежа и качеството на кореноплодите. Най-добре е да се използват добре разградени органични торове или компост, за да се избегнат негативни последствия.

Отглеждането на късни моркови може да бъде предизвикателство, но с правилна подготовка и внимание към детайлите може да се постигне отлична реколта. Ако се придържате към съветите по-горе, вашите късни моркови ще растат здрави и вкусни, готови да ви дарят с богата реколта.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес