Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да засадите правилно краставици, за да са хрупкави и сладки

24 март 2024, 09:37 часа

Краставиците ще станат хрупкави и сочни, ако са засадени правилно и се грижите правилно за тях.

Как да засадите краставици

Преди засаждането е препоръчително почвата да се нахрани с хумус. Оптимално е да направите лехи на разстояние от 95 см, като между храстите се оставя приблизително 70 см. Факт е, че те изискват добра вентилация. Гъстите насаждения увеличават риска от появата на вредители.

Кога и къде е най-добре да засадите краставиците

Преди засаждане лехите се поливат обилно с топла вода и в дупките се поставят по една супена лъжица пепел и люспи от лук. Това ще помогне за насищане на почвата с калий. Растенията ще могат да устоят на болести и да издържат на температурни колебания.

Отглеждане чрез разсад

Този метод на отглеждане позволява значително да се ускори плододаването. По този начин, на открито, първата реколта от краставици, отгледани от разсад, може да бъде получена 2 седмици по-рано от тези, отглеждани по обичайния начин. По време на засаждането растенията трябва да имат 3-4 истински листа, тоест да са на възраст 2-3 седмици. Методът на отглеждане на разсад значително ще ускори плододаването.За да отглеждате краставици с разсад, е необходимо да използвате големи семена, които са претърпели предсеитбено нагряване (за да направите това, трябва да ги държите за един месец близо до нагревателни устройства при температура около +25°C). Семената, загрети по този начин, ще дадат най-енергични издънки, растенията ще започнат да дават плодове по-рано и ще дадат по-малко безплодни цветя.

Как да торите краставиците?

Около 7-10 дни след засаждането краставиците могат да се полеят добре със специален разтвор. За да направите това, трябва да вземете две 10-литрови кофи. Една от тях трябва да се напълни до половината с коприва и да се залее с вода. Оставете да ферментира няколко дни. Напълнете втората кофа 1/3 с пилешки тор и добавете вода. Смесете двата тора.

Също така могат да се използват и готови торове, както следва: 0,5 литра настойки от коприва и птичи тор се разреждат в 10 литра вода. Поливайте краставиците с посочения разтвор - 0,5 литра за всеки храст.

Как да поливате краставиците?

Краставицата се състои от 95% вода, така че поливането е жизненоважно за нея. Без него зеленчуците придобиват горчив вкус, листата изсъхват и плодниците падат. Но ако има твърде много вода, корените на краставицата ще започнат да гният.

В същото време, за да бъдат краставиците сладки и да не са горчиви, трябва да ги поливате с топла 25-28 ° C, а не с ледена вода. Тогава излишната влага ще се изпари, а зеленчукът ще използва само необходимата влага.

Не трябва да поливате краставичните насаждения под палещото слънце - на листата им ще се появят изгаряния.

Прочетете също: Засаждане на краставици - сложете това в дупката, за да е богата реколтата

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес