Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да съберете и засадите розови семена в 7 лесни стъпки

26 септември 2024, 12:50 часа

Стартирането на рози от семена е отлична дейност за деца, класове или ентусиасти в отглеждането на рози. Ако имате любим сорт роза, но искате той да има различни цветове, форми или аромати, опитайте да отгледате няколко от семената му. Има шанс да откриете нов хибриден сорт с атрактивни качества!

Още: 11 есенни съвета за буйна трева през пролетта

За разлика от размножаването с резници, разсадът пониква в нови растения, които са генетично различни от своите родители. Може да отгледате забавен нов тип или неуспешен, но единственият начин да разберете е да експериментирате.

Опитайте да използвате този манталитет за разсад, тъй като никога не знаете какво ще отгледате! Без предварително определени очаквания можете да отглеждате рози без притеснения. Ако не ви харесват, раздайте ги на приятели и съседи или ги засадете в забравена част от двора си за безкраен цъфтеж на рози. Нека намерим и засадим вашите розови семена с тези седем лесни стъпки.

Изберете родителско растение

Започнете, като изберете сорт роза, от който искате да събирате. Родителската роза е невероятно важна, защото тя диктува какви гени ще получи вашият разсад. Розите могат да се самоопрашват, но често използват опрашители за събиране на прашец от други храсти. Вашият разсад ще има както майчиното, така и бащиното ДНК, което означава, че ще имат черти, наподобяващи двете.

Родителите влияят на всичко в своите разсади, като устойчивост на болести, височина или наличие на цветя, за да назовем само няколко. Изберете родител със здрави листа, много цветя и малко вредители. Силните родители създават силни деца, защото предават своята устойчивост на вредители и болести, за да създадат устойчиво бъдещо поколение.

Съберете шипки

Шипките са ярко оранжеви и червени плодове върху зрели храсти. Месото им е годно за консумация и леко сладко, въпреки че е трудно да се извлече от многото възлести семена. Те се образуват само от опрашени цветя, така че оставете няколко на вашия храст, за да избледнеят. Те може да изглеждат мрачни за няколко дни, но бързо ще се превърнат в зелени, след това в оранжеви плодове.

Започнете с намиране на бедрата в края на лятото или есента. Те се образуват от опрашени цветя на високи стъбла - цветята избледняват и падат венчелистчетата, а бедрата се издуват от основата. Някои рози правят няколко големи бедра, докато други произвеждат много малки. Съберете бедрата, като ги отрежете в основата им с помощта на билкови ножици. Ще ви трябват един или два големи или повече от три малки.

Ако искате да отгледате десетки рози със семена, съберете повече бедра, за да получите много семена. Внимавайте за тръни по време на процеса на събиране, тъй като някои сортове имат много по стъблата и листата си. Носете ръкавици, докато събирате и бъдете изключително внимателни около култивираните сортове.

Извличане на семена

С бедрата сте готови да извлечете семената. Има два лесни начина да направите това и ние ще разгледаме и двата. Първият е по-малко трудоемък, но отнема повече време, докато другият изисква повече работа и по-малко време.

Ако имате време, опитайте този първи метод за извличане. Започнете с нарязване и смачкване на бедрата, след което ги поставете в купа с вода. Оставете ги да киснат поне 24 часа, след това прецедете пулпата и плаващите семена. Останалите на дъното на купата са жизнеспособни и готови за сушене.

Ако нямате време, опитайте бързия метод. Разрежете бедрата и ръчно извадете семената, като отстраните възможно най-много плодово месо. Когато са почти чисти, изплакнете ги с цедка и отстранете всички други малки парченца пулп.

Изсушете ги и ги съхранявайте

Мокрите семена трябва да изсъхнат, преди да можете да ги съхранявате. Когато изсъхнат, те ще издържат поне една година при дългосрочно съхранение. Започнете, като вземете мокрите и ги поставите върху кърпа, след което ги оставете, докато изсъхнат напълно на допир.

Когато изсъхнат, ги прехвърлете в херметически затворен контейнер. Пластмаса, стъкло или хартия ги поддържат безопасни, сухи и защитени от мухъл. Поставете контейнерите на хладно и тъмно място, докато не сте готови да засеете семената. Килер или шкаф вършат идеална работа за съхранение на семена.

Ако планирате да покълнете розите тази година, ще трябва да стратифицирате семената на студено, преди да можете да ги засадите. Студената стратификация е процес, на който много растения се подлагат през зимата, когато използват студени и влажни условия, за да събудят своите спящи клетки.

Имитирайте студената стратификация, като оставите семената навън през зимата или като ги поставите в хладилника си три до четири месеца преди засаждане. Поставете влажна кърпа около тях, след което ги затворете в контейнера им навън или в хладилника. Влажната кърпа и ниските температури заедно симулират естествена студена стратификация.

Покълнете семена през пролетта

След студена стратификация семената ще бъдат готови за покълване! Поставете ги в саксии за разсад, пълни с почва за саксии. Всяка смес за саксии с дренажни компоненти работи добре. Ако почвата е с ниско съдържание на хранителни вещества, добавете малко балансиран органичен тор на прах преди сеитба.

Заровете семената си не много дълбоко в почвата, след което полейте добре. Разсадът на розите оценява много светлина, докато покълне. Давайте им ярка индиректна светлина през целия ден или поне три часа пряка слънчева светлина дневно; и двете ще работят чудесно. Можете да ги стартирате на закрито или на открито, стига температурите да са над 16°C.

Семената трябва да покълнат след две седмици, но може да отнеме до два или три месеца. Поддържайте почвата влажна, но не мокра, осигурете подходяща слънчева светлина и изчакайте топло пролетно време. Ако не поникнат до средата на лятото, ще трябва да започнете отначало и да опитате отново. Един от начините да избегнете това е да засадите дузина или повече - колкото повече засадите, толкова по-големи са шансовете ви да отгледате успешен разсад.

Следете за промени

Разсадът няма да бъде готов за разсаждане до есента или следващата пролет. Гледайте ги в саксиите им, за да сте сигурни, че ще оцелеят през лятото. Те се нуждаят от допълнително време, за да пуснат достатъчно корени и да станат издръжливи в саксиите си. Докато са в контейнери, те могат да бъдат податливи на вредители, болести и неблагоприятни условия на отглеждане.

Дръжте разсада на пълно слънце или частична сянка за най-добри резултати. Те ще се нуждаят от вода всеки ден по време на високи летни горещини и по-рядко през ранна пролет и есен. Дръжте ги влажни, но не мокри, и отрежете всички листа или стъбла, ако имат признаци на заболяване.

Вредители като листни въшки и паякообразни акари обичат да се хранят с рози. Листните въшки са особено неприятни за младите растения, тъй като те изяждат пъпки, листа и стъбла и ги отслабват с течение на времето. Измивайте ги със силна струя вода всеки ден, докато изчезнат. Този прост метод премахва от вашите разсад повечето вредители, включително акари.

Трансплантация на разсад

Разсадът на вашите рози е готов за разсаждане, когато настъпи есента. Планирайте да ги преместите в последния им дом най-малко шест седмици преди първата ви дата за слана или след като започнат да губят листата си. Това им дава достатъчно време да пуснат корени в нова почва и да се адаптират към новите условия.

Още: Практични съвети: Не подрязвайте тези растения през есента

Започнете, като изкопаете дупка, дълбока и два пъти по-широка от кореновата топка на разсада. Поставете вашата роза в дупката и засипете почвата, докато достигне основата на ствола. Поливайте добре, след това добавете компост или органичен мулч върху почвата. Това трябва да подготви вашите рози за зимата, така че да оцелеят при студове, дъждове и бури.

Ако живеете при температури на замръзване през зимата, помислете за трансплантация на вашите рози през пролетта. Дръжте ги в оранжерия, студена рамка или покривка през цялата зима, след което ги трансплантирайте на открито седмица или две преди последната ви средна дата на замръзване.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес