Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да изгоним черните мушички по доматите?

20 април 2024, 17:11 часа

Когато отглеждат домати, градинарите трябва да се справят с много вредители. Сред тях са и черните мушички, които са вид цикадки.

Реклама

Тези малки насекоми се размножават много бързо, отслабват растението и намаляват добива. Черната мушица е насекомо с дължина до 2 мм. При доматите тя се настанява върху обратната страна на листата и се храни с клетъчен сок. Също там насекомото снася яйца; от тях след две седмици се излюпват ларви, които на свой ред започват да изсмукват растителния сок. През лятото всеки индивид снася до пет гнезда с яйца и ако не се вземат мерки, добивът и външният вид на плодовете значително се влошават.

В градината черните мушици презимуват върху растителни остатъци и не се забелязват лесно – а пролетта след засаждането на разсада се преместват върху растенията. Едновременно с посяването на семена за разсад може да се появи и вредителят. Това се случва, ако използвате замърсена почва.

Често бъркат черната мушица с гъбичния комар – който обаче не вреди на разсада. Малката черна мушица се появява върху доматите при отглеждане на разсад и се привлича от влажната почва, в която снася яйца. Какви са вредите по доматите, които нанася тя? Когато биват заразени, листата на доматите стават отпуснати и след това изсъхват напълно. В резултат на това възрастното растение отслабва, а наскоро посаденият разсад умира. Ако плодовете вече са се образували, те узряват по-бавно, деформират се, стават безвкусни и имат бели жилки в пулпата. Черната листна въшка по доматите напада и зрелите плодове, като пробива ципата им и се храни с техния сок. Листата на засегнатото растение вехнат, то спира да расте и не се развива.

С какво да се борим срещу черната мушица?

Вредителят може да се унищожава с помощта на съвременни инсектициди, както и чрез традиционни методи. Ако насекомите са все още малко, може просто да ги съберете или да ги смачкате с ръце в ръкавици - но трябва да огледа всяко листо, което не винаги е удобно за големи насаждения. Когато отглеждате разсад у дома, можете да се отървете от вредителя с помощта на фумигатор (димно устройство).

Напръскайте доматите само веднъж с този разтвор и ще забравите за черната мушица

За целите на профилактиката може да заровите намачкани скилидки чесън в контейнер с разсад. Насекомите не могат да понасят миризмата му и няма да се установят наблизо. Когато се отглеждат на открито, химикалите са ефективни срещу възрастни вредители, ларви и яйца. След като изберете съответния препарат, пригответе работен разтвор, като следвате препоръките на производителя. Когато работите, трябва да използвате лични предпазни средства и да извършвате обработката вечер или рано сутрин. В случай на тежко увреждане, ако вече са снесени яйца или са се появили ларви, третирането се извършва 2-3 пъти с интервал от 7-10 дни.

Химическата обработка е ефективен метод за борба, но не е подходяща в периода на зреене на плодовете - тогава се използват традиционни народни методи.

Народни средства

Ако току-що са се появили черни мушици върху доматите, те може лесно да се измият с вода - а след това да се напръска почвата наоколо с бледорозов разтвор на калиев перманганат. В по-тежки случаи се използват сух синап, червена люта чушка, чесън, люспи от лук, пепел. За приготвяне на работен разтвор със синап, лют червен пипер и чесън са ви необходими: 20 г лют червен пипер, 50 г сух синап, 3 наситнени скилидки чесън. Поставяте всички съставки в 1-литров буркан, добавяте топла вода, разбърквате добре. Разтворът престоява в продължение на 3 дни на хладно и тъмно място. След този срок го филтрирате, увеличавате обема до 5 литра и пръскате.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес