Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога нашите домати имат нужда от допълнително магнезий

01 юли 2024, 18:00 часа
Реклама

Доматите са едни от най-популярните растения в градините по света. За да постигнем най-добри резултати при тяхното отглеждане, е важно да разберем нуждите им от различни хранителни вещества. Един от ключовите елементи за здравословния растеж на доматите е магнезият. В тази статия ще разгледаме признаците на магнезиев дефицит и как правилно да го коригираме.

Реклама

Дефицит на магнезий при разсада

Идеалният разсад на домати трябва да е изумрудено зелен. Ако забележите, че разсадът е бледозелен, това е сигурен признак за недостиг на магнезий. Дори ако почвата съдържа достатъчно магнезий, употребата на фосфорно-калиеви торове може да пречи на растението да абсорбира този елемент, тъй като фосфорът и калият свързват магнезия.

Подхранване на доматите против болести - ще увеличите реколтата си ДВОЙНО

Как да разпознаем магнезиевия дефицит:

  • Бледозелени листа при благоприятни условия.
  • Пожълтяване на листата, особено при старите листа.
  • Жълти петна между вените, които се развиват в мъртви зони и изсъхнали ръбове.
  • "Мраморни" петна и къдрене на листата при остър дефицит.

Ако тези признаци са налице, растението се нуждае от допълнително подхранване с магнезий.

Как да подхранваме доматите с магнезий?

За да предотвратим магнезиевия дефицит, трябва да добавяме магнезий в хелатна форма редовно според инструкциите на производителя. Ако вече има признаци на дефицит, може да използваме магнезиев сулфат.

домати

Методи за подхранване:

  1. Кореново подхранване: Приготвяне на разтвор от магнезиев сулфат (2-3 супени лъжици на 10 литра вода) и поливане на корените.
  2. Пръскане: Използване на магнезиев хелат за напръскване на листата, което е особено ефективно при остри форми на дефицит.
  3. Доломитово брашно: За всеки кг почва се използват 2 чаени лъжички фино доломитово брашно, което осигурява дълготраен източник на магнезий.

Важно е да се отбележи, че добавянето на магнезий няма да помогне, ако рН на почвата е прекалено ниско или високо. В такива случаи първо трябва да се коригира рН нивото.

Най-добрият тор за доматите през юли е този

Значение на магнезия за растенията

Магнезият е основен компонент на хлорофила и участва пряко във фотосинтезата, което го прави жизненоважен за развитието на растенията. Той активира много растителни ензими, които задействат сложни процеси, включително набавяне на кислород и подобряване на използването на фосфора и желязото.

Ползи от магнезия:

  • Ускорява узряването на семената и влияе върху тяхното качество.
  • Подобрява образуването на съцветия и плодове.
  • Спомага за равномерното узряване на плодовете.
  • Подобрява качеството на реколтата.

При недостиг на магнезий, растението премества запасите от старите листа в новите, което води до появата на симптоми първо върху старите листа.

Магнезият играе ключова роля за здравето и продуктивността на доматите. Разпознаването на признаците на магнезиев дефицит и своевременното коригиране на този проблем е от съществено значение за постигане на висококачествена реколта. Редовното подхранване с магнезий, правилното балансиране на рН нивото на почвата и внимателното наблюдение на растенията ще осигурят здравословен растеж и обилна реколта от вкусни домати.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес