Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Асен Василев не вижда възможности за третия мандат (ВИДЕО)

03 юли 2024, 17:09 часа
Реклама

Силно се съмнявам, че третият мандат е възможен. Това коментира съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев пред медиите в парламента след като 50-ото Народно събрание не подкрепи кабинета "Желязков".

"Даже да е възможен, той би бил силно нелегитимен. Не може 3-та, 4-та политическа сила с 30 депутати да се опитва да прави кабинет в такава ситуация, която е силно фрагментирана. Другото, което виждаме, че има сериозни различия в българското общество за посоката, която трябва да поеме България", заяви Василев. 

Василев коментира и идеите за експертен кабинет, като попита в каква посока ще води България. "Посока - антикорупционна, демократична или към Москва?", попита още той.

Според Асен Василев в момента правосъдната система е затапена от Пеевски, който държи прокуратурата и съдебната власт, а политическата система е затапена от Борисов, който е зависим от Пеевски.

"България последните три години е заложник на ината на двама човека. Единият със зависимостите си, другият с амбициите", смята още съпредседателят на ПП-ДБ. 

Кабинетът "Желязков" бил отбий номер

Василев обърна внимание, че за да се случи кабинет, е трябвало да има законодателна програма, предварително обсъждане на политики и състав на Министерски съвет.

"Този опит, който видяхме в момента, беше отбиване на номер", посочи Василев.  ОЩЕ: Провал на първия мандат, само ГЕРБ и част от ДПС подкрепиха кабинета "Желязков" (СНИМКА)

Разцеплението в ДПС

"Видяхме за първи път сериозно разцепление в групата на ДПС на такова важно гласуване", посочи Василев. В тази връзка според него не е вярно, че всичко в бъдеще ще бъде, както е било. 

На въпрос дали ПП-ДБ се съобразяват с Костадин Костадинов, който днес Бойко Борисов нарече лидер на опозицията, Василев отговори: "Може би г-н Борисов си говори с "Възраждане", но ние специално не си говорим". ОЩЕ: Пеевски се закани на депутатите от ДПС, които не подкрепиха кабинета "Желязков" (ВИДЕО)

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес