Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Си Дзинпин подкрепи Казахстан за БРИКС

03 юли 2024, 17:42 часа
Реклама

Китай подкрепя присъединяването на Казахстан към БРИКС - групата от страни с влияние в международната икономика, в която влизат пет основни членки, а именно Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка.

Още: Турция поиска в БРИКС след четвърт век чакане за ЕС, Путин е доволен

Китайският президент Си Дзинпин изрази подкрепата на Пекин към Астана след разговор с казахстанския си колега Касим-Жомарт Токаев в Казахстан, предаде местната агенция „Казинформ“. Си, руският диктатор Владимир Путин и турският президент Реджеп Ердоган са на визита в страната за срещата на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС).

Снимка: Касим-Жомарт Токаев, източник: Geneva School of Diplomacy

Си настоя, че Астана и Пекин трябва да продължат тясното си сътрудничество в рамките на ООН, Шанхайската организация и платформата Китай-Централна Азия.

"Китай подкрепя присъединяването на Казахстан към БРИКС като една от средните сили, за да играе все по-голяма роля и да допринася за световните дела и управление. Китай и Казахстан стояха в началото на създаването на Шанхайската организация за сътрудничество. Бих искал да похваля осезаемия принос на казахстанското председателство за насърчаване на първоначалното сътрудничество и развитието на дейността на Шанхайската организация“, добави китайският лидер, цитиран от БГНЕС.

Още: Токаев към Си: Отношенията между Казахстан и Китай навлязоха в златен етап

Разширяването на БРИКС

На 2 януари тази година Саудитска Арабия съобщи официално, че присъединява към групата.

През август 2023 г. южноафриканският президент Сирил Рамафоса, тогава домакин на срещата на върха на БРИКС, заяви, че групата кани още 6 страни да се присъединят за „защита на Глобалния Юг“. Става въпрос за Аржентина, Египет, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия и ОАЕ. Само че новото аржентинско правителство ясно даде да се разбере, че няма да влезе в руската орбита на влияние.

Още: Вулин: Европейският съюз е свършен, БРИКС е надеждата на Сърбия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес