Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога е правилното време за поливане на дините?

01 юли 2024, 19:00 часа
Реклама

Сочни, сладки, утоляващи жаждата – едва ли има по-подходящ плод за знойното лято от дините. За да бъдат такива обаче, важна е правилната грижа за тях и адекватното поливане, което е важно и за добрия добив. Засушаването в началните фази на развитието на тези вкусни плодове е сред водещите причини за бедна реколта или недобро качество на дините.

Реклама

Те обаче се нуждаят от различно количество вода на различните етапи на развитието си, за да бъде реколтата богата, а дините – сладки и едри. Грешките при поливане на дините могат да доведат до некачествени плодове или липса на реколта, което налага отглеждащите ги да познават предпочитанията на дините по отношение на поливните норми на всеки етап от развитието им.

Поливане на дините – кога и колко?

-          Дините се нуждаят най-осезаемо от вода по време на ранните фази на развитието си. Липсата на адекватно поливане в този важен за високия добив и високото качество на плодовете етап обикновено води до слаба реколта и дини, които не радват производителя с вкуса, аромата и големината си. Поливането на този етап следва да е често, обилно и разточително, за да е обилна и реколтата.

Градинарите казват, че „дините се поливат, докато са млади“ и още в земята. По време на ранните етапи от развитието на дините поливането е важно и защото кореновата им система не е добре развита и дините не търпят голямо засушаване в този момент, макар на по-късен етап да са сухоустойчиви.

-          Важен момент да се ограничи поливането, защото води до лошо качество на реколтата, е периодът на зреене на дините. При обилно поливане на дините на този етап от развитието им се затруднява узряването, намалява захарността им и реколтата не се отличава със сладост и добро качество, а едва ли има някой, който да харесва безвкусните зелени дини, на които липсва сладост.

-          Ако се колебаете относно начина на напояване, а не само на кой етап от развитието е важно поливане на дините и кога трябва да се избягва, то спрете се на капковото напояване, чиито предимства са свързани с това, че пести време и ресурси при поливане,  помага за равномерното разпределяне на водата и влагата, осигурява постоянна влажност и позволява поливане само в корена, без да се мокрят листата, което редуцира риска от заболявания.

Капковото напояване намалява разхода на вода с около 40% - значително спестяване на средства, когато говорим за отглеждане в голям мащаб. Освен капковото напояване отглеждащите дини могат да се спрат на т.нар. гравитачно поливане, което включва две поливки през вегетацията, но преди наедряване на плодовете.

-          Внимавайте да не преполеете дините особено в по-късните етапи от развитието им, ако искате да се радвате на вкусни плодове, а не на такива със съмнителна сладост. Твърде обилните количества вода буквално отнемат от захарността на дините, поради което се избягват особено по време на зреене на плодовете. Високите нива на влага, причинени от преполиването, увеличават и риска от развитие на множество заболявания, които също могат да увредят дините, да погубят реколтата и причинят финансови щети на градинарите.

-          По отношение на най-правилния отрязък от деня, най-подходящ за поливане на дините, се следват типичните за поливане препоръки – не се полива точно на обяд и при висока температура на въздуха и силно слънчево греене. Поливането следва да се извършва в по-хладните часове, като обикновено се препоръчва да е вечер, макар да няма никакъв проблем да се полива и в ранното утро, но трябва да е достатъчно рано, за да остане време след поливането до изгрев слънце. Това поражда за отглеждащите дини трудности и неудобства, поради което предпочитат вечерното поливане – късен следобед пред това сутрин.

-          Винаги следва да се има предвид и че честотата и продължителността на поливките зависят от вида на почвата и от отглеждания сорт, тоест няма едно-единствено правило, което да може да бъде приложено за всички сортове дини.

Ако отглеждате дини или планирате да отглеждате дини, важно е да се информирате относно предпочитанията им, тъй като всяка грешка влошава качеството. Грешките по отношение на поливането – както, свързани с употребата на твърде много вода, така и неадекватното и недостатъчно напояване са еднакво опасни за реколтата и здравето на дините, така че внимавайте.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес