Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как бързо да спрем увяхването на краставиците?

01 юли 2024, 17:19 часа
Реклама

Увяхването на краставиците се дължи на различни причини и само идентифицирането на точната, която причинява проблема в конкретния случай, може да помогне за бързото предприемане на мерки и минимизиране на щетите и загубите на реколта.

Реклама

Десетки са причините за увяхването на краставиците – от неправилна грижа, която причина лесно се елиминира с предприемането на нужните дейности по грижа за растенията, до болести, някои от които застрашават сериозно реколтата и могат да я погубят изцяло или изискват унищожаване на засегнатите растения за жалост. За да спрем бързо увяхването на краставиците, трябва да предприемем бързи мерки по опазването им, зависещи от причинителя.

Възможни причини за увяхване на краставиците

1.       Неадекватно овлажняване

Засушаването, както и преполиването са еднакво вредни за краставиците. Макар да са влаголюбиви, те не обичат почвата да плува във вода, тъй като застоялата вода е идеална среда за развитието на гъбички, застрашаващи растенията и реколтата. Прекомерната влага в почвата задушава корените, води до гниенето им, спира достъпа на хранителни вещества до приземната част на краставиците.

Градинарите могат да спасят краставиците въпреки проблема, ако действат адекватно и бързо. Препоръчва се растенията да се отпуснат от поддържащата конструкция, да се засипят с почва, след което да се мулчира, за да се стимулира образуването на нови корени на мястото на загнилите, да не се полива в корена и да не се разрохква почвата за известно време.

Задаждане на краставици през май 2024 - кои са най-добрите дати

Засушаването, редките поливки и допускането растенията да останат жадни, също водят до тяхната гибел. Увяхването на краставиците, което се дължи на липса на адекватно поливане, се познава по сухите листа, съчетани със суха почва, която ясно личи, че дълго не е вкусвала вода. Засушаването създава риск и от болест, свързана с него – фузариум, която по своята същност е гъбично заболяване, развиващо се в горещото време в суха почва.

Може да бъде разпознато по това, че първоначално листата през деня изглеждат увехнали, но вечер и нощем се възстановяват, а в по-напредналите етапи от развитието на болестта това възстановяване вечер не се случва и реално растението загива, а реколтата е загубена. В краставиците гъбичките отделят токсин с високо съдържание на фузарийна киселина, която унищожава първо корените, а след това цялото растение. Налични са препарати за борба с тази причина за  увяхването на краставиците, с чиято помощ и адекватно поливане може да бъде разрешен проблемът.

2.       Грешки в поливането

В случая говорим не за липса на овлажняване на почвата, а за неправилно поливане като температура на водата. Краставиците не трябва да се поливат в горещото време с ледена вода, а с такава с нормална температура като например стоплила се от слънчевите лъчи, като поливането става сутрин рано или вечер късно, а не в най-горещите часове от деня.

3.       Неадекватно хранене

Ако краставиците не получават достатъчно хранителни вещества от почвата и тя е бедна на фосфор и калий, листата им увяхват. Торенето е важно и не бива да се пропуска, за да не бъде подложена реколтата на риск.

4.       Вредители

Множество различни вредители нанасят щети на краставиците и могат да доведат до бързото им увяхване. Такива са листните въшки например. Ако подозирате вредител по краставиците, важно е да бъде идентифициран и да се предприемат спешни мерки по отстраняването им, тъй като има вредители, които се разпространяват изключително бързо и причиняват сериозни щети на всички растения в градината или оранжерията, водейки до бедна или никаква реколта.

Засаждане на краставици: Слага ли се пепел в дупката?

5.       Болести

Болестите също са водеща причина за увяхването на краставиците. Болестта следва да се идентифицира, за да се предприемат правилните мерки. Начинаещите градинари могат да занесат засегнати части от растенията в агро аптека, за да получат помощ за разпознаване на заболяването и препарат за лечението. Важно е да се действа бързо и адекватно, за да бъде спасена реколтата.

Възможно заболяване, което води до увяхването на краставиците, е бактериалното увяхване – карантинна за нашата страна болест, при която се наблюдават увяхване на листата на растението, завиване на периферията им надолу, последвано от изсъхването им изцяло.  Листните дръжки на също пожълтяват, а стъблата остават зелени, но реално реколтата е загубена, ако не се вземат незабавни мерки.

Това заболяване се причинява от бактерия, която презимува в краставични бръмбари, които, като започнат през пролетта да се хранят от листата, ги заразяват. По-нататъшното разпространение е възможно от растение на растение не само от причиняващите го бръмбари, но и от други насекоми и дори от ръцете на градинарите. За да бъде спасена реколтата, важно е незабавното унищожаване на бръмбарите, както и изкореняването и унищожаването на засегнатите растения.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес