Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дървото на желанията - ето как трябва да се грижите за това цвете

21 май 2024, 17:00 часа
Реклама

Въпреки че дървото на желанията (Zamioculcas) не цъфти, то е едно от най-желаните за отглеждане цветя. А очарователният вид на този представител на флората се дължи на листата му с наситен зелен цвят.

Животът на замиокулкас може да бъде дълъг благодарение на създаването на оптимални условия за растението. Това не е толкова трудно, колкото за някои други цветя. Но понякога, въпреки правилната грижа, лъскавите тъмни листа губят цвета си и започват да пожълтяват.

Защо листата на това цвете пожълтяват?

Може да има няколко причини за пожълтяване на листата на замиокулкас и почти всички от тях показват не някаква болест, а неправилна грижа. Някои от най-честите причини са:

  • неправилно поливане;
  • небалансирана температура в помещението;
  • увреждане на корените - също поради неправилно поливане.

Най-непретенциозното цвете, което всеки трябва да има в градината си

Също така напълно естествени причини могат да доведат до пожълтяване на листата.

Листа, които вече са изживели своята жизненост, започват постепенно да губят цвят, избледняват и след това загиват. В същото време растението не претърпява никакви щети от това и опадането на листата може да се счита за нормално, ако след това се появяват нови листа на тяхно място.

Ако вашето растение е на открито слънце, тогава листата му може да се покрият с ръждиви петна. И в този случай ще бъде невъзможно да върнете предишната им красота, така че бъдете много внимателни при избора на място за декоративното растение.

Разбира се, трябва да премахнете причините за пожълтяване. Ако проблемът е поливането, тогава ще бъде достатъчно просто да го коригирате и след това листата отново ще започнат да стават зелени. Пожълтяването може да бъде причинено както от недостатъчно поливане, така и от твърде много влага. Обичайната ситуация на преполиване също ще изисква допълнителни мерки.

Преовлажненият замиокулкас трябва незабавно да се извади от саксията, да се прегледат корените и да се отстранят онези части от грудката, които вече са изгнили. Направете това обаче възможно най-внимателно, за да не навредите на растението и преди да го върнете в саксията, трябва да изсушите откритите части на корените. За да направите това, просто ги оставете на въздух за няколко часа. И след изсъхване върху повредените части може да се втрие натрошен активен въглен. Също така е необходимо да се подготви свежа почвена смес за засаждане.

Ако пожълтяването е резултат от увреждане на корените - това понякога се случва по време на пресаждане или разхлабване на почвата - тогава можете да се справите с проблема благодарение на стимуланти на растежа.

Неподходящите температури също могат да се отразят негативно на листата - и е особено важно да наблюдавате тяхното състояние през зимата, когато се използва отопление.

Цветето, което всеки трябва да има в градината си - благодарение на него реколтата на всичко ще е по-богата

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес