Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цветето, което пречиства черния дроб - всеки градинар трябва да го има в градината си

04 април 2024, 10:00 часа
Реклама

Едно красиво цвете, което цъфти с прелестни сини цветове, може да бъде прекрасно допълнение към всяка градина. Освен заради красотата си то е ценено и заради лечебните си свойства.

Лечебното цвете, което всеки градинар трябва да засади 

“Синята метличина се използва широко в народната медицина поради своите противовъзпалителни, антибактериални и диуретични свойства. Растението съдържа още витамини А, С, Е, К и В, както и минерали като калций, желязо, магнезий и калий” казва руската билкарка Светлана Ткаченко.

Токсиколог: Това са най-опасните цветя за хората с алергии

“В билколечението метличината се използва за лечение на заболявания на черния дроб, жлъчния мехур, бъбреците и пикочния мехур. Помага и при възпаление на очите и конюнктивит. Сега има много декоративни разновидности на това растение. Те съдържат същите активни вещества като техните диви роднини, въпреки че концентрацията може да варира”, допълва експертът.

“Синята метличина може да се използва като чай, запарка или екстракт. За да приготвите чай, залейте една или две чаени лъжички изсушен цвят от метличина с чаша вряла вода и оставете да вари 10-15 минути. Инфузията се приема по половин чаша два до три пъти на ден преди хранене“, казва Светлана Ткаченко.

“Трябва да се помни, че отварите и настойките от синя метличина са слабо отровни. Употребата им е противопоказана по време на бременност”, припомня още експертът.

Отглеждане на синя метличина

Отглеждането на синя метличина в градината не е особено трудно. Предпочита слънчеви места, но може да расте и на полусянка. Почвата трябва да е плодородна, добре дренирана и умерено влажна. Семената от метличина могат да бъдат закупени в специализирани магазини или да се съберат, след като растението е цъфнало.

За да съберете семена от метличина, трябва да изчакате, докато цветята узреят напълно. Това обикновено се случва в края на лятото или началото на есента. Зрелите семена са с кафяв цвят и лесно се отделят от цветната глава. Те трябва да се съхраняват на сухо място до следващия сезон на засаждане.

Синята метличина е много непретенциозно растение, което не изисква много грижи, но расте най-добре на влажни, богати на вар почви. Тези цветя могат да се отглеждат не само в градината, но и в сандъчета на балкона или на външни первази.

Грижата за метличина се свежда до редовно поливане и разкопаване на горния слой на почвата. Високите сортове синя метличина трябва да бъдат вързани към колове. Растенията не се подхранват с торове. Само на много бедни почви, преди цъфтежа, насажденията се поливат веднъж със слабо концентриран разтвор на пълен минерален тор.

Рициново масло за торене на цветята - как е правилно да се използва

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес