Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цветето, което издържа на жега и студ - засадете го и години ще ви радва с цветовете си

03 април 2024, 09:35 часа
Реклама

Всъщност това красиво цвете е едногодишно растение. Но той е толкова непретенциозен, че се справя добре с всякакви неблагоприятни условия и се саморазмножава. И през следващата година на мястото, където е имало едно цвете, ще цъфтят десетки, а кълновете най-вероятно дори ще трябва да бъдат разредени.

Космея е известна още като "космос", "красота" или мексиканска астра. Опитният градинар Ксения Юровская коментира характеристиките на това растение.

Цветето, което привлича парите като магнит - всеки трябва да го има в дома си

Най-непретенциозното цвете

“Първо, космеята е непретенциозна. Вирее добре на почти всякакви почви и е устойчив на суша и всякакви температурни промени. Това я прави идеален избор за тези, които искат да украсят градината си, но нямат възможност да отделят много време за това”, казва Ксения Юровская. 

Второ, космеята цъфти дълго и обилно. Цветята могат да бъдат в различни нюанси на червено, розово, бяло или лилаво. Те са големи, ярки и изглеждат красиво във всяка градина. В допълнение, цветовете имат приятен аромат.

Цветето, което привлича парите като магнит - всеки трябва да го има в дома си

Трето, това цвете се възпроизвежда лесно. Семената могат да бъдат закупени в магазина или събрани след цъфтежа. Те могат да бъдат засадени директно в открита земя или да се отглеждат като разсад. Разсадът е готов за засаждане около месец след сеитбата.

Грижи за цветето

Изберете слънчево място за засаждане - космеята обича светлината и топлината.

Посейте семена или засадете разсад. Разстоянието между растенията трябва да бъде около 30-40 см.

Премахнете изсъхналите цветя, за да насърчите образуването на нови пъпки.

За предпочитане е да засадите цветето на слънчево място. Силните ветрове могат да счупят тънките издънки, така че е препоръчително да помислите за ограда или опора. Също така на мястото не трябва да има близки подпочвени води, тъй като това може да доведе до стагнация на влага. В противен случай помислете за добър дренаж. Засадете храсти на малко разстояние един от друг. Дължината на това разстояние зависи от вида на космоса, но по правило 30 сантиметра ще бъдат достатъчни.

Мексиканската астра е невзискателна по отношение на вида на субстрата. Въпреки това, ако почвата на мястото е проветрива и влагопроницаема, умерено наситена с минерални и органични торове, това ще бъде от полза само за цветята. Излишъкът от органични вещества стимулира единствено образуването на зелена маса, но не и на цветове. При умерено торене на почвата ще получите насаждения с голям брой ярки пъпки.

В горещите летни дни всеки храст се полива обилно веднъж или два пъти на всеки 7 дни. В същото време не забравяйте периодично да разкопавате почвата.

За бърз растеж на цветята – ето какво да им дадем

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес