Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 тора, които всеки градинар трябва да използва през пролетта

12 април 2024, 10:20 часа
Реклама

От първостепенно значение за бъдещата реколта е торенето през пролетта. Извършено с правилния тор, то помага на културите да се събудят, да станат по-силни, да се подготвят за цъфтеж и да образуват активно листа маса. За пролетно торене всеки градинар трябва да използва следните 6 тора - компост, урея, суперфосфат, хуминова киселина, калиев сулфат и амофоска. 

Торовете, които трябва да се използват през пролетта

Компостът е универсален органичен тор с азот, получен при обработка на отпадъци, листа, клони и други отпадъци от растителен произход.

Насища почвата с полезни хранителни вещества през пролетта, компостът подобрява и нейното качество, правейки я по-въздухопропусклива.

Най-добрият тор за доматите е този

Въвеждането на компост в почвата е най-добре да се осъществвява по време на оран. При торене на дръвчета се разкопава около ствола на дървото, компостът се заравя на дълбочина най-малко 7 см и след това се поръсва със слой мулч за затопляне на почвата. 

Уреята спада към азотсъдържащите торове, важни през пролетта. Азотът активира процеса на фотосинтеза, растежа на зелената маса и образуването на протеинови молекули.

Уреята се усвоява лесно от всички култивирани растения. Може да се смесва с вода и с нея да се напояват растения с дълбока коренова система или да се вкопава в ствола на дървото в суха форма.

След зимния сън многогодишните култури се нуждаят от фосфор, който насърчава развитието и укрепването на кореновата система, плододаването и добрия цъфтеж. Суперфосфатът е най-достъпният вид тор сред всички фосфорни торове. Освен това в универсалните торове могат да присъстват калий, сяра, бор и др.

Има теория, че суперфосфатът не може да се добавя заедно с урея, амониев нитрат или вар. Той се съчетава по-добре с органични вещества: оборски тор, хумус, вермикомпост. Може да се добави в почвата в суха форма, като се прекопае на плитка дълбочина или като се разтвори с вода и с нея се поливат растенията.

Хуминовата киселина провокира активността на микроорганизмите в почвата, като по този начин те подобряват нейната водо- и въздухопропускливост, нормализират метаболитните процеси и ускоряват процеса на вкореняване на резници и разсад.

Хуматите се предлагат в продажба в течна и суха форма. Те могат да бъдат или вкопани в почвата по време на разкопаване или разтворени във вода, след което разтворът се използва за пръскане върху надземната част. Но е важно да запомните, че хуматите и фосфорните торове не се комбинират помежду си.

Калиевият сулфат е отличен помощник на суперфосфата и всички източници на азот. Калият е в състояние да намали количеството нитрати в почвата, участва в процеса на усвояване на азота, подобрява структурата на растителните тъкани, което ги прави издръжливи и силни. Този тор се счита за универсален, но кръстоцветните растения и всички бобови растения проявяват специална любов към него.

Калиевият сулфат се препоръчва за дезоксидация на почвата. Трябва да се въведе като тор чрез пръскане на зелената маса. Така се усвоява по-бързо от растението.

Амофоската е индустриално произведена смес за пролетна употреба. Осигурява пълно минерално хранене и се усвоява лесно.

Препоръчително е да разпръснете фосфорно-азотния тор върху почвата и след това да я разкопаете добре, като по този начин заровите тора по-близо до кореновата система. След прилагане се препоръчва активно напояване на почвата, за да може торът да започне да се разлага и да подхрани ефективно културите.

Този тор е любим на розите и овошките
 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес