Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Австралия и Нова Зеландия евакуират туристи от Нова Каледония

21 май 2024, 06:11 часа
Реклама

Австралия и Нова Зеландия ще изпратят три самолета във френската тихоокеанска територия Нова Каледония, за да спасят стотици туристи, които са се барикадирали в хотелите през седмицата на смъртоносни размирици, предаде БГНЕС. 

Още: Нова Каледония въстана срещу Франция: Париж прати военни и обяви извънредно положение (ВИДЕО)

Ситуацията в Нова Каледония

В Уелингтън министърът на външните работи Уинстън Питърс заяви, че Нова Зеландия изпраща самолет незабавно, след като получи дълго отлаганото разрешение за кацане от френските власти.

На главното международно летище „Тонтута“ в Нова Каледония обикновено пристига постоянен поток от туристи, които търсят спокойна почивка. През последната седмица то приема военни самолети, натоварени с тежко въоръжени френски сили за сигурност, които се опитват да потушат бурните протести срещу управлението на Париж.

Питърс заяви, че първият новозеландски самолет ще върне в Окланд „50 пътници с най-належащи нужди“, предаде АФП.

По думите му това ще бъде „първият от поредицата предложени полети, които ще започнат да връщат новозеландци у дома“. Малко след съобщението колегата му Пени Уонг обяви, че Австралия е получила разрешение да изпрати два самолета.

Смята се, че над 3000 души са останали блокирани от продължилите цяла седмица размирици, които затвориха главното международно летище на тихоокеанския архипелаг. Много от тях са австралийски и новозеландски туристи, блокирани в курорти и хотели с намаляващи запаси от храна.

Още: Размириците в Нова Каледония взеха жертви

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес