Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заплахи срещу учители и ученици след новия анти-ЛГБТ закон: МОН с детайли как ще ги спира

17 септември 2024, 15:30 часа • 2845 прочитания

Как ще реагира педагогическият персонал, без да нарушава закона, при тормоз над ученици - във връзка с последните промени в Закона за училищно и предучилищно образование, забравяващи "пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация"? Това пита народният представител от ПП-ДБ Иван Белчев, като иска отговор от образователния министър проф. Галин Цоков има ли наръчник за училищата в такива ситуации и какви мерки ще предприеме МОН.

Законът, предложен от "Възраждане", бе приет от депутатите през август и предизвика бурна обществена реакция: Депутатите пак гонят джендъри: Приеха закон от Путинова Русия за цензура на ЛГБТИ (СНИМКИ).

Въпросът е още по-важен в контекста на това, че през август местната структура на "Възраждане" във Варна публикува имената на 26 учители от града, които са се подписали под петиция срещу промените. "Този случай е особено тревожен, защото представлява директна заплаха към учителите и създава атмосфера на страх и недоверие в образователната система, пише още Белчев до министъра.

Още: Прокуратурата проверява черния списък с учители на "Възраждане", надигна се мощна вълна от реакции

Конкретните стъпки, които ще предприеме МОН

В отговора на депутатския въпрос от 9 септември проф. Цоков припомня, че МОН е изразило своето заключение, че „предложените разпоредби са с неясно съдържание и биха създали множество спорове при прилагането им“. Добавя, че МОН подкрепя възгледите, свързани с грижата да не се допуска в системата на предучилищното и училищното образование налагане на норми на поведение и възпитание, които са в разрез с ценностите в българското общество, защитени от правото. Това не е в противоречие с общите европейски ценности и с принципите на равнопоставеност и хуманизъм, смята той.

„В този смисъл новите изменения в Закона не бива да бъдат разглеждани изолирано от такива принципи и цели, залегнали в него, като равнопоставеност и недопускане на дискриминация в системата на предучилищното и училищното образование, хуманизъм, приобщаване и формиране на толерантност и уважение към етническата, националната, културната, езиковата и религиозната идентичност на всеки гражданин и на толерантност и уважение към правата на децата, учениците и хората с увреждания, прилагане на принципите на демократичната и правовата държава, на човешките права и свободи, на активното и отговорно гражданско участие. Нещо повече, принципът за равнопоставеност и недискриминация е гарантиран на най-високо законодателно равнище. Конституцията на Република България забранява дискриминацията по най-категоричен начин. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние“, гласи отговорът на министъра.

Още: Министърът на образованието предлага пилотен проект да определи дали да се забранят телефоните в час

Следователно – гарантирани са правата и достойнството на всички участници в образователния процес в системата на предучилищното и училищното образование, аргументира се той.

Снимка: Проф. Галин Цоков, БГНЕС

Галин Цоков допълва, че МОН се стреми към установяване на цялостен училищен подход за сигурна среда, базиращ се на комуникацията като ключ към успешната превенция на насилието и тормоза, на нетърпимост към езика на омразата по всякакви признаци, включително по полова идентичност. Важно е да се чува гласът на децата и да се отчитат техните потребности, посочват от министерството.

Още: Преди началото на новата учебна година: Родители с пет въпроса към държавата

Проф. Цоков цитира Механизма за противодействие на тормоза и насилието в институциите в системата на предучилищното и училищното образование, на който ще се осланя МОН в подобни случаи. В документа се съдържат обратни връзки, предвидени за неговото изпълнение. Прилагането на механизма има за цел освен да въведе единна рамка за справяне с насилието и тормоза в училище, също така да оцени характеристиките на училищната среда, като на базата на тази оценка се планират мерки съобразно потребностите на конкретната образователна институция.

В приложенията се разясняват различните видове тормоз, които могат да се наблюдават в училище, за да бъдат разпознати от педагогическите специалисти и да се работи за предотвратяването им. „Необходимо е непрекъснато изследване, наблюдение на взаимоотношенията на подрастващите, отчитане на различни индикации на тормоз и своевременна реакция“, казва проф. Цоков. И обещава: МОН ще полага неимоверни усилия и ще инвестира средства, за да подкрепи училищата и педагогическите специалисти да провеждат тази политика.

Той цитира и примери – започналият през 2023/2024 Модул 2 „Училище без агресия за сигурна училищна среда“ по Националната програма „Подкрепа за личностно развитие на децата и учениците“. Там има партньорство с УНИЦЕФ – България. От новата учебна година ще се премине към самостоятелна национална програма „Без агресия за сигурна образователна среда“. Провеждат се и политики за увеличаване на броя на училищните психолози и педагогическите съветници.

Още: Пиар грешката на "Възраждане" и общото кратно между опонентите на Пеевски: Анализ на Тончо Краевски (ВИДЕО)

Проблемите на еднополовите двойки и заплахите за учители

Голяма част от тези мотиви Цоков използва и при отговор на депутатски въпрос на Елисавета Белобрадова от ПП-ДБ, която пита как ще се отрази новият закон на децата на еднополови двойки. Такива двойки вече изразяват големи притеснения, посочва тя.

Министърът отбелязва още, че Законът за предучилищното и училищното образование определя, че децата и учениците имат право да бъдат обучавани и възпитавани в здравословна, безопасна и сигурна среда, както и чрез формите на ученическото самоуправление да участват в обсъждането при решаване на въпроси, засягащи училищния живот и общността. С други думи, те могат да обсъждат с училищното ръководство, с класните си ръководители и/или с други педагогически специалисти всички въпроси, които са свързани с участието им в образователния процес и които са в интерес на тяхното лично благополучие.

Всяко училище има етичен кодекс, който се приема от представители на педагогическия съвет, обществения съвет, настоятелството и на ученическото самоуправление.

Задължителното тълкуване на нормативен акт дава органът, който е издал акта, поради което от МОН са отправили запитване към парламента.

Още: "Да, България" се закани на "Възраждане" за черните списъци с учители: "Ще използваме всички законови средства"

Белобрадова задава и въпрос относно заплахите срещу учители - какви мерки е предприело МОН за защитата на преподавателите, във връзка с действията на "Възраждане - Варна"?

Позицията на МОН е, че няма да бъде допусната никаква форма на дискриминация и репресия към учители, ученици и родители. Проф. Цоков посочва, че учители са били поставени в риск от насилие чрез публикации в социалните мрежи, както и в риск от публично уронване на престижа. Затова от МОН са изготвили писмо до регионалните управления на образованието и науката във връзка с техните задължения за управление и контрол на системата по региони.

„В писмото се подчертава, че ако станат известни факти и обстоятелства относно допуснати действия и/или бездействия, чиято цел или краен резултат е нарушаване на правата и достойнството на педагогическите специалисти в образователни институции в областта, началникът на съответното регионално управление на образованието следва да положи всички усилия, респективно да предприеме в спешен порядък действия по компетентност за тяхното предотвратяване или преустановяване, в това число прилагане на предвидените в чл. 123, ал. 4 от Административнопроцесуалния кодекс, а именно – при данни за извършено престъпление да уведоми незабавно съответния прокурор“, заявява министър Цоков.

Още: Безплатните учебници, програмите, часовете: Какви са промените през новата учебна година? (СНИМКИ)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес