Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо кучето си ближе половите органи - сигнал за какво е това?

27 февруари 2023, 15:44 часа

Разговорът на тема защо кучето души и облизва собствените си интимни части може да е малко неудобен – но тук очевидно има някакъв проблем, който трябва да бъде изяснен и преодолян. В края на краищата и вулвата, и пенисът на кучето са области, които са труднодостъпни за него – ето защо всичките гърчове, извивки и други странни гимнастики, които домашният любимец прави, за да ги достигне, трябва да имат логично обяснение.

Ветеринарната лекарка доктор Розане Коща ни разяснява следното. 

Защо кучетата ближат интимните си части?

Облизването на вулвата или пениса на кучето обикновено се случва, след като животното уринира и е начин за самопочистване. Понякога кучетата го правят и по навик, и защото им харесва - но това не е непременно поведение, което им вреди. Важно е да наблюдавате колко често се случва, защото когато кучето се облизва много, това може да означава по-сериозен проблем – например, инфекции или възпаления в тази област.

Когато кучетата душат под опашките на други кучета или ближат интимните им части, това поведение е част от комуникацията между тях. Кучетата имат апокринни (вид потни) жлези, концентрирани най-вече в ануса и гениталиите (във вулвата при женските и в пениса при мъжките кучета). Именно чрез помирисване или облизване на тези области животните могат да съберат важна информация едно за друго, като например пола на кучето, с какво се храни и дори как се чувства в този момент.

Най-тежкото куче в света – внимавайте да не седне върху Вас

Познаването, поне донякъде, на анатомията на кучето не вреди на никого и е начин да научим как функционира организмът на нашите четириноги приятели (дори да разберем дали е време да потърсим ветеринарна помощ).

Женската репродуктивна система се състои от вулва, вагина, матка и яйчници. Вулвата е най-външната част – тоест, частта, която можем да видим и която кучетата обикновено облизват. Вид на здравата вулва е розов, без секрети, бучки, синини или подувания.

Пенисът на кучето не е това, което си мислим. Областта, която обикновено се вижда, се нарича препуциум - кожата, която обгражда и защитава пениса, който е вътре в препуциума. Самият пенис може да се види само, когато размерът му значително се увеличи. Това обикновено се случва по време на чифтосване или когато кучето е силно развълнувано, дори и да не е разгонено. На външен вид кучешкият пенис трябва да е розов и влажен. Наличието на секрет върху него - обикновено бяло-жълтеникав или зеленикав секрет без мирис, е нещо нормално и не трябва да бъде причина за тревога.

Това е най-доброто куче пазач – пази от бебе до баба

Кучето се облизва много: защо и каква може да е причината?

Когато кучето се облизва прекомерно интензивно, почти като натрапчиво поведение, това е знак, че нещо не е наред. Въпреки, че не се случва често, може да има възпаление или инфекции в гениталиите – което трябва да се прецени от ветеринарен лекар. При женските възпалителното състояние може да бъде вулвит (възпаление на вулвата), вагинит (възпаление на вагината) или вулвовагинит (едновременно възпаление на вулвата и вагината).

Ако е мъжко, кучето може да страда от кучешки баланопостит. Това е инфекция в пениса, която засяга препуциума и проблемът възниква от наличието на бактерии в тази зона. В допълнение към облизването, други симптоми, които може да бъдат забелязани, са силна миризма и подуване на пениса на кучето.

При това, освен възпалението и инфекциите, също и психологически разстройства – например, при стресирано или тревожно куче, може да предизвикат облизване. Затова прегледът при ветеринар е от съществено значение.

Внимание! Статията е само информативна. По проблемите, описани в нея, винаги търсете ветеринарен лекар!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес