Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

При съхранение на чесън - следвайте тези златни правила

05 октомври 2024, 04:00 часа

Чесънът е не само основна подправка в много кухни по света, но и мощен помощник за здравето, благодарение на своите антибактериални и противовъзпалителни свойства. Въпреки това, за да запазите чесъна свеж и пълноценен през цялата година, е важно да знаете как да го съхранявате правилно. Тук ще разгледаме няколко ефективни метода, които ще ви помогнат да избегнете разваляне и да съхраните аромата и качествата на този ценен продукт.

Сушене и плетене на чесън

Един от традиционните и ефективни начини за съхранение на чесън е сплитането му на плитки. Стъблата на чесъна не са толкова здрави, колкото на лука, затова се препоръчва да използвате допълнително канап или връв, за да ги закрепите добре. Тази техника не само запазва чесъна, но също така може да добави уникален декоративен елемент във вашата кухня. Плетките се държат на сухо, хладно и добре проветриво място, което позволява на чесъна да остане свеж до следващата реколта.

Повече въздух и още 3 начина да предотвратите развалянето на храна в хладилника

Съхранение в кутии и кошници

Друг практичен метод за съхранение на чесън е поставянето на главичките в плитки дървени или картонени кутии с малки отвори за въздух. Чесънът може да се редува със слоеве сол или стърготини, които да абсорбират влагата и да предпазват главичките от разваляне. Ако не разполагате с подходящи кутии, кошници или дори найлонови чорапи също са добър вариант, стига да бъдат поставени на сухо и хладно място. Този метод е удобен за съхранение на чесъна в по-големи количества, като периодично трябва да преглеждате и отстранявате всякакви повредени луковици.

Съхранение в апартаменти и малки пространства

Ако живеете в апартамент и нямате достъп до килер или мазе, е важно да изберете място, което е далеч от отоплителните уреди и пряка слънчева светлина. Най-добре е да съхранявате чесъна в шкаф или на тъмно място с добра вентилация. Ако зимата е по-мека, балконът може да се използва за съхранение на чесън, стига да не е изложен на екстремни температури.

В какъв съд да съхраняваме супата и кюфтетата на мама?

Оптималната температура за съхранение

Чесънът издържа най-дълго при температури между 1 и 4 градуса по Целзий. Ако имате нужда да съхранявате по-малки количества, хладилникът също е добър вариант, особено ако го поставите в хартиена торбичка, която ще осигури вентилация и ще предотврати овлажняването на главичките.

Правилното съхранение на чесъна е ключово, ако искате да се насладите на неговите аромати и ползи за здравето през цялата година. Независимо от метода, важното е да му осигурите сухо, хладно и проветриво място. Следвайте тези златни правила и никога повече няма да се притеснявате за развалянето на чесъна!

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес