Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как най-бързо се обезсолява сирене

05 октомври 2024, 06:00 часа

Сиренето е неотменна част от българската трапеза. Независимо дали става въпрос за козе, овче или краве сирене, то присъства в закуската, обяда или вечерята на много семейства. Но понякога сиренето може да бъде прекалено солено за нашия вкус или да се наложи да го обезсолим поради здравословни причини, особено когато трябва да го предложим на малко дете. Как обаче може да обезсолим сиренето бързо и ефективно?

Най-добрите методи за обезсоляване на сирене

Има няколко начина за намаляване на солеността на сиренето, като всеки от тях зависи от времето, с което разполагате, и от количеството сирене, което искате да обработите. Един от най-разпространените методи е накисването на сиренето във вода. Това е лесен и ефективен начин за извличане на излишната сол.

Сирене: Кой трябва да внимава с него

1. Метод с накисване за 24 часа

Първият вариант за обезсоляване е да нарежете сиренето на кубчета или по-големи парчета, с дебелина около 2 см. След това поставете сиренето в стъклена кутия и го залейте със студена вода, след което го оставете в хладилник за 24 часа. След изтичането на едно денонощие, сиренето може да бъде опитано и, ако все още е твърде солено, да се остави във водата за още един ден.

сирене

2. Бързо обезсоляване с гореща вода

Ако търсите по-бързо решение, може да използвате метод с гореща вода. Нарежете сиренето на по-малки парчета, поставете го в кутия и го залейте с гореща, но не вряла вода. Затворете плътно кутията и оставете сиренето да престои за 30-40 минути. Този метод значително намалява солеността на сиренето за кратко време, което го прави идеален, когато трябва бързо да подготвите продукта за консумация.

Сиренето, което е полезно за червата и костите

3. Съхранение на обезсолено сирене

След като обезсолите сиренето, трябва да имате предвид, че то губи част от своите консервационни свойства и не може да бъде съхранявано толкова дълго, колкото соленото. Обикновено обезсоленото сирене трябва да се консумира в рамките на 4-5 дни. Затова е препоръчително да обработвате само количеството сирене, което планирате да изядете в кратък срок.

Обезсоляването на сирене е лесен и бърз процес, който позволява да се наслаждаваме на този традиционен продукт, без да поемаме излишни количества сол. Важно е само да се съобразите с количеството и времето за съхранение, за да запазите качеството на продукта.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес