Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 10 на най-красивите водопади в България

20 октомври 2023, 09:52 часа
Реклама

Ако искате да се насладите на живописни природни красоти и да избягате от стреса на ежедневието, посетете някой от многобройните водопади в България. Ето кои според нас са най-красивите водопади в България.

Реклама

Боянски водопад

Боянският водопад е най-големият водопад на Витоша. Водната струя пада от височина от около 20 м. При ясни дни Боянският водопад може да се види от центъра на София. През 1920 г. народният поет Иван Вазов пише “Тоя водопад ти се струва, че не иде от върха на Витоша, а нейде от небесните висини, носейки със себе си лъчите на синевата и шума на бурите им”. Най-бърз и лесен е достъпът откъм Копитото. Боянският водопад е известен и като обект за ледено катерене, защото всяка зима замръзва.

Врачанска Скакля

Това е най-високият непостоянен водопад на Балканския полуостров, разположен сред живописния Врачански Балкан. Вижда се и от самия град Враца. Бурната, кристална и шумяща вода се спуска от цели 141 м. За съжаление водопадът е на малка рекичка и не е постоянен през цялата година. Най-красив е през пролетта след снеготопенето и след обилни дъждове.

Къде се намира най-високият водопад в България?

Рилска Скакавица

Със своите 70 метра това е най-високият водопад в Рила. До него се стига от хижа “Скакавица” само за десетина муните. Водопадът е лесно достъпен и красив през всички сезони. През зимата тук се провеждат състезания по ледено катерене. Трябва да се има предвид, че местността над водопада е лавиноопасна.

Сливодолско падало

Един от най-високите водопади в Родопите е висок 50 метра. Разположен е в резерват Червената стена, на около 30 км от Пловдив. Реката, която образува Сливодолското падало, се нарича Сливов дол, откъдето идва и името на водопада. По пътя до Сливодолското падало ще видите и други водопади, както и кристално чисти синкави вирове, издълбани и изваяни скали, прохладна зелена гора. 

Крушунски водопади

Образувани от множество карстови тераси, те се спускат от височина 20 м. Намират се в северния край на Деветашкото плато, близо до село Крушуна, община Летница, само на 34 км от Ловеч. Най-големият водопад, както и още два по-малки водопада, образуват Крушунските водопади, известни още като местността Маарата. Интерес представляват още запазените скални ниши и килии на Крушунската обител на монаси-исихасти от 13-14-ти в. 

Скакля, Гара Бов

Намира се в Искърското дефиле, близо до Гара Бов. Това е един от най-красивите и високи водопади в България. Висок е 80 м. Местността и водопадът са били любимо място за отдих на народния писател Иван Вазов. Наблизо е скалата, наречена Злия камък, от която дядо Йоцо, героя на Иван Вазов, е гледал със слепите си разплакани очи първия влак по Искърското дефиле, символ на Нова България. 

Райското пръскало

Най-високият постоянно течащ водопад (124,5 м) на Балканския полуостров е безспорно един от най-красивите. Намира се в Централна Стара планина, в подножието на връх Ботев. Извира от вечен снежник под връх Ботев и водите му падат по отвесните склонове на Джендема. Най-красив е през май и юни, когато е най-пълноводен. Основният туристически маршрут към резерват “Джендема” стартира от град Калофер.

Кой е най-красивият водопад в България?

Хотнишки водопад

Хотнишкият водопад “Кая Бунар” е едно от невероятните творения на природата. Намира се само на 15 км от Велико Търново. До водопада се стига лесно от село Хотница. В местността има изградена красива екопътека с множество мостчета и стълбички. Водните струи на Хотнишкия водопад се спускат от около 30 м височина и разкриват приказна гледка на стичащата се по гладките скали вода.

Тетевенски водопади

Намират се на около 3 км от град Тетевен. Водопадите са 2 - Скока и Пръскалото. Скока е висок само 15 м, но е по-пълноводен и водите му са буйни през цялата година. Пръскалото се излива на височина над 50 м, но в определени периоди от годината пресъхва напълно.

Варовитец

Един от най-красивите водопади се намира над Етрополе. Уникален е с травертиновата каскада с различни варовикови образувания, от които водата тече на различни струи и нива. Образуван е от малка река, която тече край манастир “Св.Троица”. Скокът е около 15 м, а буйната и дива вода се спуска на няколко тераси в коритото на река Малки Искър.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес