Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шоколадът НЕ причинява акне, а морковите ни помагат да виждаме в тъмното: митове и истини за здравето - Част 2

07 май 2023, 09:00 часа

Стридите са афродизиаци

Мит: „Стридите са богати на цинк, който е важен за репродуктивното здраве, но няма проучвания, които да доказват, че яденето на стриди ще повиши либидото“, казва Панджа. „Цинкът може да увеличи допамина, мозъчния химикал за удоволствие, но е трудно да се каже, че либидото ще се повиши мигновено.“

Сиренето ни кара да сънуваме кошмари

Мит: „Няма солидни доказателства, че сиренето причинява кошмари“, казва Уолъс. „В едно проучване от 2015 г. 17% от хората казват, че смятат, че сънищата им са повлияни от това, което ядат, като млечните продукти най-често се обвиняват за смущаващи сънища. Това обаче противоречи на по-съществени доказателства, че други млечни продукти, като топло мляко, преди лягане могат да помогнат съня, благодарение на аминокиселината триптофан, която се използва за производството на серотонин – „хормона на щастието“ и мелатонин, хормон, който инициира сън.

Въпреки това, за да работи триптофанът, той трябва да премине през защитната система на мозъка – кръвно-мозъчната бариера, за да се превърне в серотонин. Консумирането на въглехидрати заедно с храни с високо съдържание на триптофан може да подпомогне този процес, поради което малцовото мляко или млякото с мед се препоръчват за сън.

Опровергаха популярния мит за пълнозърнестите храни и наднорменото тегло

Стоенето твърде близо до екрана уврежда зрението

Мит: „Светът става все по-късоглед и твърде дългото взиране в екраните ни е една от теориите за това“, казва Панджа. „Стоенето твърде близо обаче е по-вероятно да причини напрежение в очите, отколкото трайно увреждане. Правенето на редовни прекъсвания от екрана, намаляването на синята светлина и отблясъците и гарантирането, че яркостта му не е по-светла или по-тъмна от заобикалящата ни среда, може да помогне.“

Закуската е най-важното хранене за деня

Истина и мит: „Пропускането на закуската не е вредно, при условие че можете да включите основните хранителни вещества и дневните калории в други хранения“, казва Уолъс. „Тези, които приемат по-голямата част от калориите си по-рано през деня, са склонни да ядат по-малко, да имат по-здравословно тегло и да имат по-малък риск от диабет тип 2 и сърдечни заболявания. Въпреки това, ако обикновено пропускате закуската и се вписвате в здравословни ястия на друго място, придържайте се към това, което работи за вас.

Топ 5 на най-големите развенчани митове в историята

Пробиотиците поддържат здравето на червата

Мит: „Пробиотиците са живи полезни бактерии и дрожди, които могат да бъдат намерени в храни като кисело мляко (с живи активни култури), кефир, комбуча, кимчи или в добавките“, казва Уолъс. „Има някои доказателства, че пробиотичните добавки могат да бъдат полезни в някои случаи, като например облекчаване на симптомите на синдрома на раздразнените черва. Има обаче твърде малко доказателства в подкрепа на много други здравни твърдения, направени за тях и в момента няма убедителни доказателства, които да предполагат, че приемането на пробиотик ще е от полза за здрави хора, които нямат проблеми с червата.

По-добре е да поддържате червата си с храна, като се стремите към 30 различни храни на растителна основа, включително ядки, семена, пълнозърнести храни, варива, билки и подправки, на седмица. Колкото по-разнообразна е вашата диета, толкова по-здравословна е чревната ви микробиота, което ще означава по-добър имунитет и по-добро умствено, сърдечно-съдово и храносмилателно здраве.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес