Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Народни средства при преждевременно побеляване

23 август 2022, 17:48 часа
Реклама

Сивата коса е визуален знак за стареене. Това също оказва негативно влияние върху социалния статус на човека. Сивата коса се възприема като естествена за някои, а пък други побеляват преждевременно, въпреки всички усилия да спрат процеса. Някои използват традиционни народни средства, за да поддържат младежкия си вид, но тези методи имат смесени резултати. Например, някои рецепти за маски съдържат съставки, които могат да бъдат вредни за косата ви. За да предотвратите побеляването на косата, трябва да се научите как да предотвратите преждевременното стареене.

С помощта на домашни средства можете да придадете блясък и да се предпазите от преждевременно побеляване. Появата на сива коса за мнозина е шок. Най-вероятно въпросът е в дефицита на аминокиселина, която намалява производството на меланин и така се появяват сивите коси. Няколко медицински изследвания показват положително влияние върху цвета на косата при липсата на стрес. Решаващият фактор тук е, че клетките, отговарящи за производство на меланин, регресират със силни преживявания. Не напразно след стрес казват: „Почти посивях/побелях!“

5 мита за побеляването

Домашни народни средства срещу сивата коса

- Черен чай - Домашен овлажнител за чуплив тип коса. Също така придава блясък и естествен цвят на косата.

Начин на употреба: Сложете чаша вода и 2 супени лъжици листа черен чай да заври, една супена лъжица сол. Охладете, прецедете и измийте косата с отвара. След това не изплаквайте няколко часа. Повторете този процес 2-3 пъти седмично.

- Къри с кокосово масло - Високото съдържание на витамин B прави това лекарство чудодейно оръжие срещу сивата коса. При редовна употреба косата трябва да стане блестяща. Така не само се възстановява цвета, но и косата получава оптимална грижа.

Начин на употреба: Сварете чаша кокосово масло + шепа листа къри за около 6-8 минути. След като маслото се охлади, прецедете и масажирайте сместа в скалпа. Измийте след няколко часа.

Съвети за побеляла коса - какво да правим?

- Лук -  Този зеленчук предпазва косата от преждевременно побеляване. Сокът от лук насърчава комбинацията от водороден пероксид и естествения антиоксидант каталаза. И двата компонента често са причина за преждевременно побеляване на косата.

Начин на употреба: Нарежете лука и изстискайте сока. Смесете 3 чаени лъжички сок от лук + 2 чаени лъжички лимонов сок и масажирайте в скалпа. Оставете да действа 30-60 минути. След това измийте косата си с мек шампоан. Този процес трябва да се повтаря 4-5 пъти седмично в продължение на около 2 седмици за идеални резултати.

Използвайки традиционните народни средства за запазване на младежкия си вид обаче, човек може да увреди косата си по този начин. Вместо да маскирате сивата си коса с помощта на лимонов сок или оцет, съсредоточете се върху поддържането на здрав скалп и предотвратяването на излишния пърхот, като вместо това ядете храни, богати на витамини А и С и пиете достатъчно вода.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес