Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съвети за замразяване на чушки за зимата, как да ги използвате

04 юли 2024, 13:00 часа
Реклама

Замразените чушки са чудесно допълнение към зимната диета, добавяйки аромата и вкуса на пресни зеленчуци към ястията. Процесът на замразяване е прост, но изисква внимание към детайлите, за да се гарантира, че чушките ще запазят качеството си.

Подготовка на чушки за замразяване

Преди да започнете да замразявате, трябва правилно да подготвите чушките. Изберете зрели, ярко оцветени чушки с дебели стени, без повреди или признаци на разваляне. Те имат богат вкус и аромат.

Измиване и сушене: Чушките се измиват под течаща вода и се подсушават старателно с хартиени кърпи. Излишната влага влошава вкуса на замразените зеленчуци.

Почистване: Отстранете дръжките, сърцевината на семената и вътрешните бели мембрани. Вътрешността на чушките не е необходимо да се мие.

Как да си отгледате най-вкусните и червени чушки в двора

Нарязване и замразяване

Чушките могат да бъдат нарязани на четвъртинки, филийки или кубчета, в зависимост от това как планирате да ги използвате в бъдеще.

Първично замразяване: Поставете нарязаните парчета върху тава, постлана с памучна кърпа, на един слой. Отгоре ги покрийте с кърпа. Това ще предотврати слепването на парчетата.

Замразяване: Поставете тавата във фризера за два дни, за да може чушките да се втвърдят напълно.

Съхранение: След като се втвърдят, опаковайте парчетата в херметически затворени кутии или торбички и ги поставете обратно във фризера. Важно е да премахнете целия въздух от торбите, за да предотвратите образуването на лед и влошаване на вкуса.

Използване на замразени чушки

Можете да добавите чушките към супи, яхнии, сосове и други горещи ястия без размразяване. Ако трябва да нарежете парчетата на по-ситно, дръжте ги в гореща вода за известно време, но не ги размразявайте напълно, в противен случай чушката ще стане прекалено мека.

Как се затварят печени чушки в буркани – тънкости, които всяка домакиня трябва да научи

Замразяване на чушки за пълнене

Замразените цели чушки са идеални за пълнене през зимата.

Съхранение: Когато чушките са напълно втвърдени, внимателно ги наредете една в друга на пирамида и ги опаковайте в пликове. Уверете се, че целият въздух е отстранен от торбите и че няма дупки в тях. Съхраняването в отворени торби ще доведе до загуба на вкус и текстура.

Съвети за бланширане

Чушките могат да се бланшират преди замразяване. Това ще намали времето за готвене и ще ги направи по-крехки. За да направите това, поставете чушките във вряща вода за 2-3 минути, след това бързо охладете в ледена вода и изсушете преди замразяване.

Използване на замразени чушки за пълнене

Не е необходимо да размразявате чушките преди пълнене. Напълнете замразените чушки с плънката и ги сложете във фурната. Този метод спестява време и усилия, особено в студените зимни дни, когато искате да се поглезите с нещо вкусно и здравословно.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес